BCE schimbă verificarea băncilor, cu un nou șef. Va fi mai extinsă și mai strictă

BCE schimbă verificarea băncilor, cu un nou șef. Va fi mai extinsă și mai strictă
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 mai 2024

Banca Centrală Europeană va reorganiza procesul său bianual de evaluare bancară, pentru a-l face mai puțin greoi, dar și pentru a-și folosi mai bine atribuțiile pentru a penaliza și a forța schimbări, a anunțat Claudia Buch, noul președinte al Consiliului de supraveghere al BCE, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

BCE verifică stabilitatea financiară a celor aproximativ o sută de cei mai mari creditori din zona euro, dar deseori este nemulțumită că băncile fac în ritm lent schimbările majore, indiferent dacă este vorba de infrastructura IT, gestionarea riscului sau schimbările climatice, arată Agerpres.

CONFIRMARE FOTO Banca Transilvania cumpără BRD Pensii CITEȘTE ȘI CONFIRMARE FOTO Banca Transilvania cumpără BRD Pensii

În schimb, băncile se plâng că procesul BCE de analiză și de evaluare (SREP) este un exercițiu greoi, fiind vorba mai mult de bifarea unor căsuțe decât de un proces dinamic care să țină pasul cu mediul schimbător macro-financiar, cu șocurile geopolitice și alți factori care afectează riscurile din sistemul bancar.

În urma criticilor și a unui raport din 2023 întocmit de un grup de experți, BCE a informat că procesul de supervizare va fi unul în timp real iar BCE va fi mai strictă cu creditorii care nu răspuns suficient de rapid.

"SREP va deveni mai scurt și mai apropiat de o supervizare în timp real. Este mai important ca niciodată să ținem cont de riscurile care evoluează rapid în mediul în care trăim", a spus Claudia Buch într-o postare pe blog.

ABN Amro Bank își cumpără rivalul CITEȘTE ȘI ABN Amro Bank își cumpără rivalul

Oficialul a adăugat: "Când remedierea deficiențelor este insuficientă, Consiliul de supraveghere al BCE va spori severitatea instrumentelor de supervizare, inclusiv penalități financiare". În schimb, BCE va comunica mai bine în privința schimbărilor pe care se așteaptă să le facă băncile, stabilind termene specific.

Schimbările vor fi implementate începând din semestrul doi al acestui an și vor fi finaliza în 2026. De asemenea, va fi instituită o nouă metodologie privind cerințele de capital, sau buffers (rezervele specifice). 

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
banci