BCR spune că a rămas în continuare singura bancă din Estul Europei care schimbă hrivnele refugiaților ucraineni. Analizează reducerea limitei pe pașaport

BCR spune că a rămas în continuare singura bancă din Estul Europei care schimbă hrivnele refugiaților ucraineni. Analizează reducerea limitei pe pașaport
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 5 mar 2022

Banca Comercială Română invită oamenii să trimită petiții către autorități și alte societăți financiare pentru ca acestea să se implice în susținerea financiară a refugiaților ucraineni, în condițiile în care este singura bancă din Europa de Est care acceptă să cumpere bancnotele ucrainene, ceea ce înseamnă automat o pierdere. BCR analizează reducerea limitei pe pașaport de la 2000 de lei la 1000 de lei ”pentru a putea ajuta mai multă lume”.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

BCR a decis marți să se implice în sprijinirea ucrainenilor care intră în România și să le schimbe banii cash, până la echivalentul a 2000 de lei de fiecare pașaport.

“E un ajutor umanitar”, spun reprezentanții BCR pentru Profit.ro.

În general e vorba de familii nevoiașe, care au plecat doar cu lichiditățile pe care îl aveau la îndemână, adaugă reprezentanții băncii. Faptul că pot schimba banii îi ajută să se miște în interiorul țării – cei mai mulți caută să iasă din România și să meargă mai departe spre Vest.

Problema cu hrivnele cash e că după ce ajung la bancă nu există o posibilitate să fie vândute mai departe – cel puțin pentru moment. Ele ar trebui să ajungă înapoi în Ucraina unde au circulație, dar pentru acest lucru ar trebui să fie cumpărate de băncile comerciale de acolo sau de banca centrală. Doar că piața bancară ucraineană a fost puternic afectată de război și funcționarea piețelor financiare și de capital a fost suspendată. Piața valutară oficială este închisă din 24 februarie.

Cursul de referință al hrivnei este de 33,17 unități/euro, respectiv 6,7 unități/leu (alternativ 0,1467 lei/hrivnă).

Reprezentanții băncii nu au vrut să dezvălui pierderile generate de cumpărarea bancnotelor ucrainene. Dar fac un apel public, pe Facebook, ca oamenii interesați să facă presiune să mai apară oferte și de la alte bănci.

”Suntem singura bancă din Estul Europei care facilitează schimbul valutar de hrivne pentru refugiații din Ucraina.  Nu este deloc ușor si simplu, așa că vă rugăm să ne susțineți cu petiții către autoritățile române și europene și către alte societăți financiare sau care permit schimbul valutar pentru a face față acestui demers”, arată banca.

BCR recomandă ucrainenilor să utilizeze cardurile pentru plată sau să retragă cash cu cardul de la ATM sau multifuncționale (de unde pot retrage chiar în euro). La aceste retrageri se aplică cursul de schimb al băncii emitente și BCR nu percepe taxe și comisioane.

Nu toți ucrainenii au însă carduri pentru această opțiune și unii chiar sunt într-o situație și mai dificilă – au avut conturile la bănci rusești care funcționau în Ucraina și acum au cardurile blocate ca urmare a suspendării serviciilor pentru instituțiile financiare rusești la nivel internațional, arată reprezentanții BCR.

Peste 1,3 milioane de refugiați au fugit din Ucraina de la începutul invaziei militare rusești, potrivit Națiunilor Unite, și fluxul nu este așteptat să se oprească – cifra pentru finele săptămânii este estimată la 1,5 milioane. Cei mai mulți au ajuns în Polonia (756.000), în timp ce în România au ajuns 63.000.

viewscnt
Afla mai multe despre
razboi ucraina
refugiati ucraina
schimb hrivna
hrivna ucraineana