BNR a rupt norma la sancțiuni pentru încălcarea legislației contra spălării banilor. Amendă record pentru OTP Bank

BNR a rupt norma la sancțiuni pentru încălcarea legislației contra spălării banilor. Amendă record pentru OTP Bank
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 2 feb 2023

Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR, a semnat anul trecut 30 de sancțiuni pentru nerespectarea legii pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, de trei ori mai mult decât în precedenții doi ani la un loc. Dacă cele mai multe bănci și instituții financiare nebancare au scăpat cu avertismente, câteva au fost și amendate: Banca Transilvania, Patria Bank și OTP Bank, ultima cu o sumă record.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Update: Articolul a fost actualizat cu poziția OTP Bank.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Cum conlucrează autoritățile de management cu băncile, consultanții și clienții, măsurile care pot îmbunătăți relația între partenerii implicați în proiecte, greșelile de evitat în relația bănci-clienți, soluțiile pentru a crește sumele cheltuite efectiv în proiecte din sumele deja alocate din PNRR, care stau în conturi, vor fi anunțate la conferința Profit.ro & First Bank, programată pentru 14 februarie și care va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV

Banca Națională a României a sancționat anul trecut 15 bănci, 8 societăți financiar-nebancare și 2 societăți de plată pentru încălcarea Legii 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului. Legislația în domeniu, venită pe filiera directivelor europene obligatoriu de implementat, a devenit tot mai stufoasă în ultimii ani. Băncilor li se cere să aibă toate referințele despre clienți înainte de a le deschide conturi, să cunoască beneficiarii reali ai sumelor transferate și să semnalizeze către autorități orice tranzacție suspectă.

Anul trecut au primit avertisment Banca Românească, Libra Internet Bank, CEC Bank și Alior Bank. Au primit avertisment scris ING Bank (în două rânduri), Banca Comercială Română (în trei rânduri), Banca Transilvania, Libra Internet Bank, Vista Bank, First Bank, Idea Bank, BRCI și Eximbank.

GRAFIC Guvernul a împrumutat o sumă record în ianuarie CITEȘTE ȘI GRAFIC Guvernul a împrumutat o sumă record în ianuarie

Patria Bank a fost amendată cu 50.000 de lei pentru, printre altele ”neînregistrarea în aplicația informatică a informațiilor referitoare la identitatea beneficiarului real în cazul unor clienți”, ”monitorizarea necorespunzătoare a unor relații de afaceri, prin lipsa verificării concordanței între informațiile deținute despre clienți și natura operațiunilor desfășurate de către aceștia”, ”clasificarea eronată în categoria de risc a unor clienți și, implicit neaplicarea de măsuri de cunoaștere a clientelei adecvate”, “neraportarea către Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor a unor transferuri externe”.

Banca Transilvania, cea mai mare bancă după active din România, a primit amendă de 50.000 de lei pentru că nu a identificat niște erori ale aplicației informatice prin care făcea raportarea către Oficiul de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, precum și pentru că, în opinia BNR, nu a avut mecanisme pentru administrarea unor riscuri de către Direcția Informații pentru Management prin care să fie asigurată cerința de raportare către ONPCSB a tranzacțiilor în numerar și a celor externe cu o limită minimă de 10.000 de euro echivalent. Totodată, BNR a mai sancționat banca și pentru că ar fi transmis cu întârziere către Oficiu rapoartele de tranzacții cu numerar, respectiv cu tranzacții externe, pentru perioada 2020-2021.

OTP Bank a primit o amendă record de 500.000 de lei pentru 11 abateri de la legislație și pentru că nu a transpus total și adecvat măsurile din alte două ordine ale prim-viceguvernatorului BNR (un ordin din 2021 care modifică pe unul din 2018 și un altul din 2021).

OTP Bank - undă verde pentru achiziționarea Nova KBM din Slovenia CITEȘTE ȘI OTP Bank - undă verde pentru achiziționarea Nova KBM din Slovenia

Potrivit BNR, OTP a avut deficiențe interne de reglementare și control, nu a raportat înainte de efectuare unele tranzacții cu suspiciuni și, în cazul unui client, nici după – pentru aceasta ar fi trebuit să ofere o motivare corespunzătoare (legea precizează că tranzacțiile suspecte pot fi realizate dacă abținerea de la realizarea acestor este imposibilă sau dacă ar duce la zădărnicirea eforturilor de urmărire a beneficiarilor tranzacției suspecte.

OTP Bank a avut nereguli, potrivit BNR, și cui identificarea beneficiarului real al fondurilor în cazul unui client, în timp ce în cazul altuia nu a obținut informațiile corespunzătoare privind tipul și natura activității desfășurate. Alte abateri vizează mai mulți clienți – pentru unii nu s-a prezentat procură pentru reprezentarea legală, pentru alții nu s-a asigurat monitorizarea tranzacțiilor, iar pentru unii nu au fost actualizate documentele.Totodată, pentru anumite tranzacții nu au fost aplicate măsuri suplimentare, inclusiv în cazul unor tranzacții în relație cu jurisdicții cu risc ridicat, mai arată BNR.

OTP Bank a transmis următoarul răspuns la solicitarea Profit.ro de a comenta dacă consideră întemeiată sancțiunea și dacă a remediat deficiențele descrise de supraveghetor:
"Banca Națională a României, în calitate de autoritate de supraveghere a sistemului bancar, întreprinde in mod regulat, cel puțin anual, acțiuni de supraveghere cu privire la activitatea tuturor instituțiilor de credit din România, inclusiv OTP Bank România SA. Vă asigurăm de faptul că vom continua să răspundem tuturor solicitărilor venite din partea autorității de supraveghere, asumându-ne îndeplinirea tuturor recomandărilor primite și acționând în totală conformitate cu prevederile legale", arată reprezentanții OTP.

Aminitm că anul trecut procurorii DIICOT au făcut percheziții acuzând un grup infracțional organizat care ar fi obținut 16 milioane de dolari prin fraudă, transferând banii din conturile deschise la OTP către un offshore din Belize, sume ce au fost ulterior spălate.

BNR a mai dat și o amendă de 30.000 de lei Hora Credit IFN pentru mai multe abateri: nu a avut măsuri de cunoaștere a clientelei, inclusiv privind ocupația clientului, și de identificare a beneficiarului real al fondurilor, inclusiv pentru că nu a avut măsuri interne corespunzătoare pentru gestionarea cerințelor din lege.

Alte IFN care au primit avertisment sunt Rocapital IFN, Ralfi IFN, IFN Viaconto Minicredit, Motoractive IFN, Capital Financial Services, Easy Asset Management IFN, Mogo IFN.

Au fost sancționate cu avertisment și două societăți de plată: Global Payments SRO și Speed Transfer Financiar SRL.

În 2021, BNR a aplicat avertismente Porsche Bank, Creditcoop, Patria Bank, UniCredit Bank (în două rânduri), Raiffeisen Bank și Credit Europe Bank, precum și o amendă de 30.000 de lei Easy Credit 4 All IFN.

În 2020, BNR a sancționat doar Procredit Bank, cu amendă de 10.000 de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
spalare bani
combatere terorism
bnr
sanctiuni banci