Bogdan Neacșu, vicepreședinte risc Patria Bank: În S1 am acordat credite noi de 100 milioane euro, din care 30% în agricultură. Am angajat oameni cu studii agricole și i-am completat cu studii economice

Bogdan Neacșu, vicepreședinte risc Patria Bank: În S1 am acordat credite noi de 100 milioane euro, din care 30% în agricultură. Am angajat oameni cu studii agricole și i-am completat cu studii economice
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 17 sep 2018

Agricultura este ramura cu cea mai mare pondere în finanțările noi acordate de Patria Bank, unul dintre jucătorii mici din sistem, cu o cotă de piață de circa 1%, spune Bogdan Neacșu, vicepreședinte responsabil cu riscul. „Am angajat oameni care au studii agricole și i-am completat cu studii economice”, spune Neacșu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Până în luna iunie, Patria Bank a acordat credite noi de 100 milioane euro echivalent, dintre care 30% au mers la firme active în agricultură, 20% la microîntreprinderi, 10-15% au fost împrumuturi retail și restul pentru IMM, explică Neacșu.

Agricultura este un domeniu important pentru Partria și banca vrea să-și extindă prezența în plan local și să meargă direct la întreprinzători, sens în care a și angajat oameni cu expertiză în evaluarea proiectelor agricole.

„Am angajat oameni care au studii agricole și i-am completat cu studii economice”, spune Neacșu, în cadrul unui eveniment pe teme financiar-bancare, organizat de Finmedia la Predeal. „Dacă nu înțelegi specificul unei plantații, îți asumi riscuri mai mari. Sau dacă face cineva un solar. E real cât zice că poate produce într-un an?”, explică oficialul Patria Bank.

EXCLUSIV Bogdan Neacșu și Laurențiu Mitrache, favoriți pentru numirea în funcția de CEO la CEC Bank. Radu Ghețea rămâne doar președinte al Consiliului de Administrație CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Bogdan Neacșu și Laurențiu Mitrache, favoriți pentru numirea în funcția de CEO la CEC Bank. Radu Ghețea rămâne doar președinte al Consiliului de Administrație

Banca a acordat credite APIA – credite punte până la primirea subvenției de la stat -, dar și împrumuturi pentru achiziție de terenuri, credite până la recoltă, pentru înființarea de ferme, achiziția de echipamente și dezvoltare precum și pentru cofinanțare proiectelor cu fonduri europene.

Patria a finanțat, spre exemplu, un centru de colectare a cartofilor în Slobozia, un proiect de 1-1,2 milioane de euro, spune Neacșu și adaugă că este nevoie de mai multe astfel de proiect în rândul agricultorilor mici și mijlocii pentru a le crește puterea de negociere cu lanțurile de magazine mari.

Aportul beneficiarilor în capital este, în medie, de 15-20% din proiect, pe lângă gajurile și ipotecile aferente.

„Antreprenorii nu au economii suficiente să pună 50% din proiecte. Primul lucru la care mă uit este angajamentul clientului”, explică oficialul Patria Bank.

Patria Bank a încheiat semestrul 1 cu active de 3,44 miliarde de lei, în scădere cu circa 200 de milioane de lei față de finele anului trecut. Portofoliul de credite a crescut cu circa 127 de milioane de lei la 1,45 de miliarde de lei.

Banca nu a găsit încă calea spre profit și a rămas pe pierdere, cu un rezultat negativ de circa 23 de milioane de lei, cu 11% mai mic decât cel din semestrul 1 din 2017.

Patria Bank a rezultat din fuziunea prin absorbție din 2017 între Patria Bank (societate absorbită) și Banca Comercială Carpatica.

Grupul Patria Bank este deținut de Fondul de Investiții Emerging Europe Accession Fund (EEAF), un fond de private equity ai cărui principali investitori sunt BERD (Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare), FEI (Fondul European de Investiții, parte a Grupului Băncii Europene pentru Investiții), DEG Bancă de Dezvoltare, parte a grupului bancar KFW BSTDB (Banca de Dezvoltare a Regiunii Mării Negre).

viewscnt
Afla mai multe despre
patria bank
bogdan neacsu
credite patria bank