Conferința EU FUNDS Profit.ro FirstBank și Visa - Focus Brașov. Președintele executiv First Bank: Autoritățile trebuie să întindă covorul roșu afacerilor, nu să le pună bariere birocratice

Conferința EU FUNDS Profit.ro FirstBank și Visa - Focus Brașov. Președintele executiv First Bank: Autoritățile trebuie să întindă covorul roșu afacerilor, nu să le pună bariere birocratice
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 30 mai 2023

Președintele executiv al First Bank spune că, la nivel local, este nevoie ca autoritățile să asigure infrastructura necesară, mai ales digitală, astfel încât firmele să fie atrase și să prospere, în timp ce la nivel guvernamental este nevoie de reducerea deficitului bugetar, care e ridicat de mai mulți ani deja.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Am spus asta de multe ori, că guvernul ar trebui să se concentreze pe provocările structurale care afectează economia și e important să gestioneze deficitele. România are deficite structurale care țin de multă vreme și e dificil să le rezolvi și cred că sarcina guvernului este să se ocupe de aceste deficite. Anul viitor vor fi alegeri, de regulă alegerile și deficitele nu merg bine mână în mână”, spune Henk Pardekooper, în cadrul conferinței ”EU FUNDS Profit.ro FirstBank și Visa - Finanțăm digitalizarea României - Focus Brașov - Ediția a II-a”.

România a avut al doilea cel mai mare deficit din UE în 2022, după Italia, la 6,2% din PIB, potrivit Eurostat. Începând cu 2016, România are cel mai ridicat deficit bugetar din regiunea Europei Centrale și de Est, dar situația s-a acutizat în 2019, când a fost depășit pragul de 3% din PIB. Mai departe, în timpul pandemiei COVID-19 deficitul a depășit 9% din PIB și a fost redus treptat în anii următori. În 2024 ar trebui să revină sub nivelul de 3%, dar tot anul următor sunt și patru rânduri de alegeri.

Conferința EU FUNDS Profit.ro FirstBank și Visa - Focus Brașov. Președintele executiv First Bank: Autoritățile trebuie să întindă covorul roșu afacerilor, nu să le pună bariere birocratice

”Pentru economia locală, ceea ce este foarte important e să se creeze un mediu în care întreprinderile, afacerile doresc să investească, în care pot să prospere, să înflorească. Și acest lucru începe de la  infrastructură”, spune Pardekooper.

El explică faptul că infrastructura nu înseamnă doar căi ferate, de exemplu, pentru că acestea sunt greu de rezolvat, ci un ”ecosistem”.

”Aici, punctul de plecare este conectivitatea, adică conexiuni care reprezintă infrastructura de rețea, în telecomunicații, în educația digitală, și crearea unui mediu în care este ușor să faci afaceri. Dacă vrei să faci o afacere, ar trebui să fie ușor, să mergi pur și simplu la autoritățile publice și să înființezi o companie, fără să treci prin procese birocratice, ci printr-un proces foarte ușor, ca un client care beneficiază de un serviciu de la o autoritate locală”, spune președintele First Bank.

Astfel, la nivel local, explică Pardekooper, este nevoie ca afacerile să fie atrase, este nevoie ca din partea administrației ”să le întinzi covorul roșu acestor afaceri, nu să le ridici obstacole, bariere birocratice, pentru că acestea vor fi alungate mai degrabă decât atrase”.

”Pentru ca băncile să finanțeze întreprinderi, trebuie să finanțăm idei în primul rând. Sunt multe companii care au idei foarte bune, foarte valoroase. Iar aceste idei trebuie să înflorească, să prospere într-un mediu în care există un anumit nivel de predictibilitate, de stabilitate”, adaugă președintele First Bank.

Fundamentul economiei sunt întreprinderile mici și mijlocii, spune Pardekooper, însă antreprenorii care au o idee de afaceri trebuie să navigheze birocrația până să o pună în practică. El dă exemplul fondurilor europene, care nu pot fi accesate fără un consultant din cauza complexității procesului și că se ajunge, astfel, la luni sau ani în care primești un răspuns cu privire la proiectul antreprenorial. Aici autoritățile ar putea să intervină pentru a se asigura că antreprenorii știu cum să acceseze fondurile puse la dispoziție din bani europeni, astfel încât ”antreprenorii să nu orbecăie printre consultanți”.

viewscnt
Afla mai multe despre
henk pardekooper
first bank