Conferința „Future of Governance”, Envisia – Board of Elites. Cristian Nacu, IFC: România este de departe nr 1 în Europa, în portofoliul nostru; ne îndreptăm spre un nou record

Conferința „Future of Governance”, Envisia – Board of Elites. Cristian Nacu, IFC: România este de departe nr 1 în Europa, în portofoliul nostru; ne îndreptăm spre un nou record
Emil Popescu
Emil Popescu
scris 13 mai 2024

IFC, divizia de investiții în sectorul privat a Băncii Mondiale, a investit până acum în România, doar în anul fiscal curent, aproape 515 milioane de dolari, astfel că este posibil să fie doborât recordul stabilit anul trecut, a anunțat, la Conferința internațională organizată de Envisia – Board of Elites, având ca temă „Viitorul Guvernanței” sub umbrela „Provocări ale guvernanței într-un ecosistem global”, Cristian Nacu, Senior Country Officer pentru România IFC - International Finance Corporation.

“Dacă în anul fiscal 2023, încheiat la 30 iunie, am avut un record de 547 de milioane de dolari investiți în România anul acesta suntem probabil pe drumul de a bate acest record. Suntem astăzi la circa 515 milioane și mai avem încă vreo trei proiecte de făcut și, lucru excepțional, am reușit să aducem din mobilizări încă 1,5 miliarde, ceea ce a făcut ca portofoliul de astăzi din România să ajungă la 2,1 miliarde de dolari”, a declarat Nacu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie. Parteneri: ACUE, Hidroelectrica
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Evergent Investments, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed

În urmă cu șase ani, portofoliul IFC în România totaliza doar mai puțin de 500 de milioane de dolari.

Circa 2 treimi din investițiile totale de pe piața locală a IFC - cea mai mare instituție de dezvoltare din lume pe piețele emergente - au mers către sectorul bancar, iar restul către companii private.

“România a ajuns astăzi de departe nr 1 în Europa ca mărime a portofoliului și nr 7 mondial, o poziție fără precedent, și asta pentru că sectorul privat din România este extrem de puternic și de rezilient, care și-a dovedit forța de-a lungul multor crize și care a contribuit la dezvoltarea României, absolut spectaculoasă, din ultimii 30 de ani”, a spus Nacu.

O analiză efectuată de IFC având ca temă sectorul privat național a relevat că în ultimii 22 de ani România a avut o creștere economică de 3,5% pe an, cea mai mare din Europa, dar și o serie de probleme pe care sectorul privat le consideră costrângeri privind menținerea ritmului de dezvoltare: mediul de afaceri este încă imprevizibil, capacitatea de inovare și digitalizate se menține redusă, infrastructura - deficitară, și există totodată anumite bariere în calea concurenței egale, respectiv gradul ridicat de control exercitat de stat cât și bariere la intrarea pe piață în sectorul serviciilor.

Mai departe, Nacu a nominalizat printre sectoarele atractive pentru investiții energia, transporturile și sectorul financiar, iar strict în ceea ce privește strategia IFC tranziția verde, conectarea la noile lanțuri logistice și de aprovizionare, dezvoltarea pieței de capital și creșterea productivității prin digitalizare.

Conferința Internațională „Viitorul Guvernanței”, ediția a treia, a reunit luni la București unii dintre cei mai cunoscuți lideri de opinie și experți în domeniul guvernanței, profesioniști în consilii de administrație și executivi de top la nivel internațional. Conferința și-a propus să analizeze nuanțele și particularitățile guvernanței în contextul actual și să abordeze, de asemenea, provocările dar și diversele oportunități care caracterizează guvernanța contemporană, relevantă atât pentru sectorul privat, cât și pentru cel public.

viewscnt
Afla mai multe despre
ifc investiții