Conversia creditelor în franci elvețieni merge la votul final al Camerei Deputaților

Conversia creditelor în franci elvețieni merge la votul final al Camerei Deputaților
scris 18 oct 2016

Deputații au adoptat, pe amendamente, proiectul de lege pentru modificarea OUG 50/2010 care obligă băncile la conversia creditelor în franci elvețieni la cursul istoric. Proiectul merge la votul final al Plenului, de la 12.30, și apoi la promulgare la Președinție.

Proiectul prevede exclusiv conversia soldului împrumuturilor în franci elvețieni, la cursul BNR de la data semnării contractelor de credit, adică la un curs de1,9-2,1 lei/franc, având în vedere evoluția francului din perioada 2006-2008, față de 4 lei/franc în prezent.

Proiectul a intrat săptămâna trecută la votul pe amendamente, dar nu a mai apucat să primească și votul final. Ieri, proiectul a fost trimis la reexaminare în Comisiile reunite Legislativă și de Buget, finanțe și bănci, unde a primit trei amendamente față varianta anterioară.

Costurile creditului convertit în lei vor fi negociate între părți, astfel încât acestea să nu fie mai împovărătoare pentru debitorii consumatori, potrivit unui amendament introdus în procedura de reexaminare din Comisiile de raport. Anterior, costurile creditului rămâneau cele aferente împrumuturilor în franci elvețieni, care, istoric, au avut dobânzi mai mici decât cele în lei.

Din proiect a fost exclusă și referirea la plafonul de 250.000 de franci elvețieni, după ce anterior fusese eliminată în plen condiția ca gradul de îndatorare al debitorului să depășească pragul de 50% din venitul net al debitorului.

Totodată a fost introdus și un amendament care permite băncilor care au făcut conversii să revină la contractele inițiale în franci elvețieni, pentru a face o nouă conversie în condițiile prezentei legi.

De conversie vor beneficia atât cei cu credite imobiliare/ipotecare, cât și cei cu credite de consum cu ipotecă, circa 51.000 de oameni, potrivit datelor BNR. Tototdată, pe calea instanței, vor putea cere conversia la un curs mult mai avantajos decât cel din prezent și persoanele fizice executate silit deja de către creditori.

Băncile și instituțiile financiare nebancare sunt obligate să emită acte adiționale și noi scadențare în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii, sub amenințarea sancțiunii cu amenzi și măsuri complementare din partea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.

După votul final din Camera Deputaților, proiectul va ajunge la președintele Klaus Iohannis, care are dreptul să ceară un control al Curții Constituționale înainte de promulgare sau îl poate trimite la reexaminare. Totodată, și Guvernul și Avocatul Poporului au dreptul să sesizeze CCR înainte de promulgarea legii.

Băncile s-au opus proiectului de lege, care ar face ca soldul actual al celor circa 54.000 de credite să fie convertit la cursul de 1,9-2,1 lei.franc de la data acordării, față de 4 lei/franc în prezent.

Banca Națională a României estimează pierderi de 2,4 miliarde de lei pentru bănci, în situația în care soldul de 5,7 miliarde de lei al împrumuturilor în moneda elvețiană este convertit la cursul istoric, iar pierderea estimată cu ajustări pentru depreciere deja recunoscute este de aproape 1,7 miliarde de lei.

Totodată, băncile ar avea nevoie de 1,2 miliarde de euro pentru a închide pozițiile valutare, portivit BNR. Două bănci ar intra cu solvabilitatea sub nivelul reglementat, ca urmare a efectelor cumulate ale conversiei, susține BNR, într-o scrisoare trimisă Parlamentului.

Guvernul a transmis Parlamentului că susține proiectul, dar într-o formă care conține criterii sociale, precum un grad de îndatorare de 50% și un plafon de 150.000 de euro. Reprezentantul Ministerului de Finanțe a transmis plenului că forma propusă la vot este una menită să afecteze stabilitatea macroeconomică a țării și să ducă la litigii la Curtea de Arbitraj de la Washington.

viewscnt
Afla mai multe despre
conversie credite franci elvetieni