Creditarea a accelerat puternic în februarie

Creditarea a accelerat puternic în februarie
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 23 mar 2022

Soldul creditului neguvernamental și-a dublat ritmul de creștere în februarie față de ianuarie, în timp ce dinamica anuală s-a apropiat de 16%, cel mai ridicat nivel după mai 2009. Creșterea rapidă a creditului vine în contextul unei inflații ridicate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Băncile au înregistrat o creștere a creditului intern privat de 1,3% sau 4,3 miliarde de lei în februarie față de ianuarie, ritm aproape dublu față de cel înregistrat în prima lună a anului.

Soldul împrumuturilor acordate de bănci a ajuns la 330,8 miliarde de lei, cu 15,8% peste cel din februarie 2021. Ritmul este foarte ridicat în perspectivă istorică, fiind cel mai ridicat de după mai 2009, când creditarea tocmai trecuse din faza de boom în cea de bust (la acel moment baza de calcul era oricum redusă, creditarea având mai puțin de cinci ani de când devenise disponibilă maselor).

ANALIZĂ Profitul băncilor din România, la nivel record CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Profitul băncilor din România, la nivel record

În calculul ratei mari de creștere a creditării trebuie să fie considerată și inflația ridicată, care a ajuns la 8,5% în februarie și este estimată să treacă de 10% în această primăvară.

Creditul în lei a crescut cu peste o cincime față de februarie 2021 la 239,8 miliarde de lei, în timp ce cel în valută a avansat cu 5,9% la echivalentul a 91 de miliarde de lei (creștere care vine exclusiv din sectorul societăților, unde avansul a fost de aproape 16%).

Depozitele de la clientelă au crescut cu 0,5% față de ianuarie și cu 12,6% față de februarie 2021 la 481,3 miliarde de lei. Depozitele în lei au crescut cu 10,4% și cele în valută cu 16,6%. În ultima perioadă preferința pentru depunerile în valută a crescut – în timp ce depozitele în lei au scăzut cu 0,2% față de ianuarie, cele în valută au crescut cu 1,7%.

Masa monetară a crescut cu 14,85 față de februarie 2021 la 570,6 miliarde de lei. numerarul în circulație a avansat cu 9,3% la 99,8 miliarde de lei, în timp ce sumele din conturile curente și depozitele la vedere au crescut cu aproape 23% la 309,7 miliarde de lei.

Băncile și-ar putea majora încasările din dobânzi în acest an atât ca urmare a creșterii afacerilor într-un mediu inflaționist, cât și ca urmare a creșterii dobânzilor în încercarea de a compensa această inflație. Referințele de piață sunt deja în creștere la începutul acestui an și analiștii se așteaptă ca BNR să majoreze în continuare dobânda cheie cu cel puțin încă un punct procentual până la jumătatea anului față de nivelul curent de 2,5%.

Anul trecut băncile au încheiat cu un profit record de aproximativ 8,3 miliarde de lei, nivel atins mai ales pe fondul scăderii costului cu provizioanele de credit.

viewscnt
Afla mai multe despre
creditare
crestere credit