Darea în plată în Senat: Amendamentul pentru excluderea programului Prima Casă a căzut la votul plenului

Darea în plată în Senat: Amendamentul pentru excluderea programului Prima Casă a căzut la votul plenului
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 29 feb 2016

Propunerea băncilor ca împrumuturile prin Prima Casă să fie excluse de la aplicare în legea dării în plată a fost preluată ca amendament de senatorii din comisiile reunite de raport, însă a căzut la vot în plenul Senatului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Amendamentul a fost susținut de senatorul PSD, Alexandru Nazare și a căzut cu 95 de voturi împotrivă, 6 abțineri și 7 pentru.

"Rata de credite neperformante este de 0,004%. Programul a fost instituit de guvernul României tocmai pentru a stimula piața Prima Casă. Va duce la prăbușirea pieței imobiliare, inclusiv a sectorului de construcții", a declarat Nazare.

"Ministerul Finanțelor Publice susține amendamentele BNR și punctele de vedere ale BNR. Susținem exceptarea creditelor garantate prin programul Prima Casă. Dacă s-ar aplica ar afecta caracterul irevocabil al garanțiilor", a declarat Enache Jiru, secretar de stat la Finanțe.

Statul nu ar mai putea să plătească sumele rezultate din executarea garanțiilor, ceea ce ar duce la compromiterea programului, spune Jiru. De asemenea, legea ar avea și consecințe negative asupra bugetului general al statului, care ar putea să fie acționat la instanțele internaționale de către băncile afectate.

De asemenea, a mai spus Jiru. O posibilă reevaluare a ratingului României ar putea duce la scăderea investițiilor și la creșterea costurilor de finanțare ale României

"Statul are rolul de fideiusor. Putem considera statul român consumator? Statul român pune aici o garanție care este suverană. Și cei care au luat Prima Casă trebuie să fie protejați", a declarat Daniel Zamfir, inițiatorul legii.
"Principiul legii este acela de împărțire a riscurilor", spune Zamfir. Dacă clientul își asumă riscul de dobândă și de variație de curs, atunci băncile să își asume și ele riscurile, adaugă deputatul PNL.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
darea in plata
prima casa darea in plata
lege privind darea in plata