DOCUMENT Prezența la notar pentru darea în plată a unui imobil nu va putea depăși termenul de 90 de zile de la notificarea adresată băncii

DOCUMENT Prezența la notar pentru darea în plată a unui imobil nu va putea depăși termenul de 90 de zile de la notificarea adresată băncii
scris 12 dec 2018

Convocarea la notarul public, în vederea dării în plată a unui imobil achiziționat prin credit, cu scopul stingerii acestei datorii, nu va putea depăși pragul de 90 de ziile, conform unui amendament avizat de senatori. Amendamentul a fost propus chiar de către bănci și a fost preluat de către comisia de buget a Senatului.

De ce este important: În prezent, Legea dării în plată prevede că în vederea stingerii creanței izvorând dintr-un contract de credit și a accesoriilor sale prin dare în plată, consumatorul transmite creditorului, prin intermediul unui executor judecătoresc, al unui avocat sau al unui notar public, o notificare prin care îl informează că a decis să îi transmită dreptul de proprietate asupra imobilului.

Tot legea menționată prevede că prima zi de convocare la notarul public nu poate fi stabilită la un termen mai scurt de 30 de zile libere, perioadă în care se suspendă orice plată către creditor, precum și orice procedură judiciară sau extrajudiciară demarată de creditor sau de persoane care se subrogă în drepturile acestuia îndreptată împotriva consumatorului sau a bunurilor acestuia.  

DOCUMENT Finanțarea spitalelor regionale Iași, Cluj și Craiova este amânată pentru 2021-2027. Ministrul Sănătății garanta anul trecut construcția, dar acum Guvernul lansează proiecte pentru alte spitale CITEȘTE ȘI DOCUMENT Finanțarea spitalelor regionale Iași, Cluj și Craiova este amânată pentru 2021-2027. Ministrul Sănătății garanta anul trecut construcția, dar acum Guvernul lansează proiecte pentru alte spitale

Cu prilejul discutării proiectului senatorului Daniel Zamfir de amendare a Legii dării în plată, în care acesta propune criterii prin judecătorii vor evalua situația de impreviziune în care ajung debitorii, membrii comisii de buget din Senat au respins o serie de amendamente propuse de Asociația Română a Băncilor (ARB) și Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR) și preluate de către opoziție. Nu au ținut cont nici de observațiile privind neconstituționalitatea unor prevederi din proiect transmise de Banca Națională a României.

Senatorii din comisii au decis, însă, să preia prațial un singur amendament formulat de bănci și care modifică perioada de prezentare la notar în vederea dării în plată a imobilului achiziționat prin credit. 

Astfel, potrivit amendamentului avizat de comisie, articolul din lege a fos reformulat astfel: Prima zi de convocare la notarul public nu poate fi stabilită la un termen mai scurt de 30 de zile libere și nici mai lung de 90 de zile, perioadă în care se suspendă orice plată către creditor, precum și orice procedură judiciară sau extrajudiciară demarată de creditor sau de persoane care se subrogă în drepturile acestuia îndreptată împotriva consumatorului sau a bunurilor acestuia. 

Măsuri la un pas de adoptare: Regimul TVA va fi modificat la livrarea de bunuri, inclusiv pentru stingerea unor datorii. Atribuțiile șefului ANAF vor fi restrânse CITEȘTE ȘI Măsuri la un pas de adoptare: Regimul TVA va fi modificat la livrarea de bunuri, inclusiv pentru stingerea unor datorii. Atribuțiile șefului ANAF vor fi restrânse

Argumentul băncilor: ”Știind că simpla notificare suspendă de drept executarea silită, au fost situații în care consumatorii/debitorii, acționând cu rea credință, au stabilit un termen foarte îndelungat  pentru prezentarea la notar, acțiune ce poate indica o atitudine abuzivă în aplicarea dispozițiilor Legii nr. 77/2016, efectuată numai în scopul tergiversării și blocării procedurii de valorificare silită a garanțiilor”. 

 

TOATE AMENDAMENTELE PROPUSE DE ARB ȘI CPBR POT FI CONSULTATE AICI

Proiectul de lege cu amendamentele la Legea dării în plată ar urma să fie votat de Senat săptămâna viitoare, pentru ca apoi să fie transmis  pentru dezbatere Camerei Deputaților, for decizional în domeniu al Parlamentului. 

viewscnt
Afla mai multe despre
darea in plata
notar
convocare
prezenta
termen
90 zile
amendament
banci
senat