EBA: Băncile din UE vor avea nevoie, cumulat, de încă 1,2 miliarde de euro pentru a respecta în totalitate un set de reguli globale de capital, până în 2028

EBA: Băncile din UE vor avea nevoie, cumulat, de încă 1,2 miliarde de euro pentru a respecta în totalitate un set de reguli globale de capital, până în 2028
scris 2 oct 2022

Băncile din Uniunea Europeană vor avea nevoie, în mod colectiv, de rezerve suplimentare de 1,2 miliarde de euro (1,18 miliarde de dolari) pentru a îndeplini în totalitate un set de reguli globale referitoare la capital, până în 2028, a anunțat Autoritatea Bancară Europeană (EBA).

Autoritatea Bancară Europeană a declarat vineri că implementarea integrală a acordului global Basel III ar duce la o creștere medie de 15% capitalului de rang întâi (Tier 1), o mare parte a deficitului de rezerve fiind în rândul băncilor mai mici, a căror activitate este concentrată la nivel național, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Băncile s-au confruntat cu cerințe de capital mult mai dure, după ce unele dintre ele au fost salvate cu bani publici în timpul crizei financiare globale care a avut loc cu mai bine de un deceniu în urmă.

Cerințele din regulile Basel III au fost în mare parte respectate, dar unele elemente rămase urmează să fie implementate pe deplin până în 2028 în UE, Marea Britanie, Statele Unite și alte jurisdicții.

Uniunea Europeană intenționează să amâne cu doi ani măsurile, până în ianuarie 2025, când băncile ar trebui să înceapă să implementeze normele Basel III rămase.

viewscnt
Afla mai multe despre
eba
banci
capital
rezerve