EXCLUSIV Radu Ghețea, schimbat de la conducerea CEC Bank după 10 ani. Noul director va fi Dan Sandu - surse

EXCLUSIV Radu Ghețea, schimbat de la conducerea CEC Bank după 10 ani. Noul director va fi Dan Sandu - surse

Dan Sandu

scris 15 sep 2017

Adunarea Generală a Acționarilor CEC Bank s-a reunit astăzi pentru schimbarea lui Radu Ghețea de la conducerea băncii de stat, au declarat pentru Profit.ro surse apropiate. Noul director al CEC va fi Dan Sandu, fost vicepreședinte al Volksbank, conform acelorași surse.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Radu Ghețea este președinte al CEC din 2007, după ce anterior a fost președinte al Consiliului de Administrație al Alpha Bank.

Contactat de Profit.ro, Radu Ghețea nu a dorit să comenteze. Oficialii Ministerului Finanțelor, care controlează banca, nu au putut fi contactați.

Sursele citate au mai precizat că mandatul actualilor membri ai echipei de conducere a fost prelungit cu o lună, interval în care înlocuitorii acestora să obțină avizul pentru ocuparea posturilor. În ceea ce îl privește pe Ghețea, acesta ar urma să nu mai continue nici ca președinte al Consiliului de Administrație, nici ca simplu membru.

EXCLUSIV Poșta Română introduce plata cu cardul bancar la ghișeu. Din 2018 CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Poșta Română introduce plata cu cardul bancar la ghișeu. Din 2018

Dan Sandu a mai lucrat la Citigroup (octombrie 1995-octombrie 2006), Millenium Bank (octombrie 2006-noiembrie 2009) și Nextebank (ianuarie 2010 - martie 2014).

În luna mai, Profit.ro a anunțat în exclusivitate, citându-l pe ministrul Finanțelor de atunci, că ministerul va declanșa în curând procedura de nominalizare a unei noi conduceri la CEC Bank.

Actualului președinte al băncii de stat, Radu Ghețea, îi expiră avizul acordat de Banca Națională a României.

Radu Ghețea

Radu Ghețea

EXCLUSIV BNR a aprobat regulamentul care adecvează dobânzile IFN. Mai multe instituții nebancare vor intra sub supravegherea băncii centrale CITEȘTE ȘI EXCLUSIV BNR a aprobat regulamentul care adecvează dobânzile IFN. Mai multe instituții nebancare vor intra sub supravegherea băncii centrale

Adunarea Acționarilor CEC Bank, controlată de stat prin Ministerul Finanțelor, a nominalizat, în mai 2015, o nouă conducere, însă aceasta nu a mai ajuns în etapa de a fi avizată de BNR. Astfel, Ghețea, care ar fi trebuit să asigure interimatul până la avizarea noii conduceri, a rămas și în prezent în funcție, mandatul său fiind prelungit pe perioadă nelimitată, până la avizarea unui nou președinte.

În timp ce membrii Consiliului de Administrație cu funcții executive se află în situația lui Ghețea, membrilor neexecutivi le expiră mandatele în 2019, fără a avea, însă, clauze de reziliere.

EXCLUSIV Sistemul bancar a făcut un profit net record de 1,2 miliarde de lei în primul trimestru CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Sistemul bancar a făcut un profit net record de 1,2 miliarde de lei în primul trimestru

Din actualul Consiliu de Administrație fac parte Radu Ghețea - președinte, Andrei Liviu Stamatian - membru, Mihaela Lucica Popa - membru, Gheorghe Carabașan - membru, Ciprian Badea - membru, Mirela Sitoiu - membru, Valentin Mavrodin - membru, Mihai Gogancea Vătășoiu - membru, Magdalena-Luminița Manea - membru.

Profit.ro a anunțat în exclusivitate că Guvernul a renunțat anul acesta la a numi manageri privați la CEC și Eximbank pe baza OU 109/2011 privind guvernanța corporativă, iar contractele încheiate deja cu experții independenți specializați în recrutarea resurselor umane au încetat de drept. Procedura a fost lansată în vara anului trecut de Guvernul Cioloș. În lipsa aplicării OU 109/2011, schimbări la CEC și Eximbank sunt posibile doar la propunerea acționarilor (Ministerului Finanțelor) în AGA, fiind nevoie și de aprobarea BNR.

Ministerul argumentează că, din aplicarea practică a OU 109/2011, au rezultat o serie de disfuncționalități, deoarece prevederile acestui act normativ nu au fost corelate cu legislația specifică aplicabilă instituțiilor de credit, respectiv OU 99/2006, care cuprinde norme și etape procedurale pe care OU 109/2011 nu le-a avut în vedere. Astfel, ar rezulta un conflict de legi cu consecințe inclusiv în ce privește respectarea normelor Băncii Naționale a României.

EXCLUSIV Impozitul pe venit nu va mai fi reținut la sursă pentru angajați, profesii independente, deponenți și jocuri de noroc. Obligația rămâne valabilă la vânzarea imobilelor CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Impozitul pe venit nu va mai fi reținut la sursă pentru angajați, profesii independente, deponenți și jocuri de noroc. Obligația rămâne valabilă la vânzarea imobilelor

Un argument suplimentar este că și misiunea Fondului Monetar Internațional, venită în primăvară la București, a cerut Guvernului să elimine instituțiile de credit din sfera OU 109/2011.

În luna august a anului trecut, Ministerul Finanțelor a anunțat că, în conformitate cu prevederile OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, a selectat compania Transearch International pentru a-l asista în procesul de recrutare a 9 poziții de membru în Consiliul de Administrație la CEC Bank.

Tot atunci a fost lansat și procesul de schimbare a Consiliilor de Administrație de la Eximbank, Imprimeria Națională, Fondul Român de Contragarantare și Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM.

În februarie acest an, Profit.ro a anunțat în exclusivitate că Transearch a finalizat lista candidaților la poziția de membru al Consiliul de Administrație al CEC Bank. Mai multe surse apropiate procesului au arătat atunci, pentru Profit,ro, că pe listă sunt și președintele ASF, Mișu Negrițoiu, economistul Lucian Isar, actualul președinte al băncii de stat, Radu Ghețea, dar și Magdalena Manea, membru în CA și fost director al Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB).

viewscnt
Afla mai multe despre
cec bank
radu ghetea
ministerul finantelor