EXCLUSIV Persoanele inculpate pentru evaziune vor avea pedeapsa redusă la jumătate doar dacă acoperă personal prejudiciul statului

EXCLUSIV Persoanele inculpate pentru evaziune vor avea pedeapsa redusă la jumătate doar dacă acoperă personal prejudiciul statului
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 16 mar 2017

Persoanele inculpate pentru evaziune fiscală vor avea dreptul ca pedeapsa cu închisoarea să fie redusă la jumătate doar dacă acoperă personal prejudiciul statului. La acest moment, inculpații pentru evaziune puteau obține, grație unei practici neunitare a instanțelor, această facilitate și dacă prejudiciul total era acoperit de către o altă persoană parte în dosar.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Legea pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale stabilește, din 2013, că, în cazul săvârșirii anumitor infracțiuni de evaziune fiscală, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecății, până la primul termen de judecată, inculpatul acoperă integral pretențiile părții civile (de cele mai multe ori statul - n.r.), limitele prevăzute pentru fapta săvârșită sunt reduse la jumătate.

Fiscul explică într-un ghid cum poți plăti taxele și impozitele prin bancă, poștă, numerar sau card CITEȘTE ȘI Fiscul explică într-un ghid cum poți plăti taxele și impozitele prin bancă, poștă, numerar sau card

Infracțiunile în cazul cărora este aplicată reducerea sunt stabilirea cu rea-credință de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor, având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat, ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile, omisiunea, în tot sau în parte, a evidențierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operațiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate, evidențierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la baza operațiuni reale ori evidențierea altor operațiuni fictive, alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau de alte mijloace de stocare a datelor, executarea de evidente contabile duble, folosindu-se înscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor, sustragerea de la efectuarea verificărilor financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea, declararea fictivă ori declararea inexactă cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate, substituirea, degradarea sau înstrăinarea de către debitor ori de către terțe persoane a bunurilor sechestrate în conformitate cu prevederile Codului de procedură fiscală și ale Codului de procedură penală.

Pentru aceste infracțiuni, pedeapsa cu închisoare, a cărei durată poate fi redusă la jumătate, este de la 3 ani la 10 ani (pentru stabilirea cu rea-credință a impozitelor) și, respectiv, de la 2 ani la 8 ani.

Reducerea pedepsei nu este posibilă dacă făptuitorul a mai efectuat evaziune într-un interval de 5 ani de la comiterea faptei pentru care a beneficiat deja de această facilitate.

Fiscul începe din aprilie controale la toate firmele, inclusiv la bănci, avertizându-le să declare corect vânzările și achizițiile CITEȘTE ȘI Fiscul începe din aprilie controale la toate firmele, inclusiv la bănci, avertizându-le să declare corect vânzările și achizițiile

"Practica instanțelor era însă una neunitară. Unele instanțe apreciau că, dacă unul dintre inculpați (când sunt mai mulți) acoperea prejudiciul, atunci toți beneficiau de reducerea pedepsei la jumătate. Alte instanțe apreciau că reducerea limitelor pedepsei la jumătate este valabilă doar pentru inculpatul care acoperă prejudiciul. Înalta Curte a decis acum că reducerea pedepsei este posibilă doar pentru inculpatul care a acoperit prejudiciul, nu și pentru ceilalți inculpați din dosar", au declarat pentru Profit.ro surse juridice.

Practic, instanța supremă a decis acum - ca literă de lege clarificatoare pentru toate instanțele - că prevederea legală reglementează o cauză de nepedepsire/reducere a limitelor de pedeapsă cu caracter personal, nu cu un caracter real.

Reprezentanți ai sistemului juridic au apreciat la un moment dat că, prin reglementarea unor cauze de nepedepsire și de reducere a pedepsei în favoarea unor persoane în funcție de stadiul în care se află procesul penal, s-ar institui  un privilegiu în favoarea celor care dispun de sume de bani și pot acoperi imediat prejudiciul.

viewscnt
Afla mai multe despre
evaziune
inchisoare
pedeapsa
inculpat
fisc
iccj