EXCLUSIV Vânzarea de titluri de stat populației direct prin Trezorerie poate fi reluată în toamnă, după o pauză de peste 10 ani

EXCLUSIV Vânzarea de titluri de stat populației direct prin Trezorerie poate fi reluată în toamnă, după o pauză de peste 10 ani
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 11 mai 2017

Vânzarea de titluri de stat direct către populație, prin intermediul Trezoreriei, ar putea începe din toamna acestui an, a anunțat pentru Profit.ro ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan. Dobânda pe care populația o va primi la aceste titluri va fi stabilită în funcție de anumite emisiuni de referință ale Finanțelor, derulate prin programul FIDELIS. Prin FIDELIS, statul a vândut titluri populației și în 2015 și 2016, însă vânzarea a fost prin intermediul unor bănci, în cadrul unor emisiuni.

Urmărește-ne și pe Google News

După reluarea vânzării directe prin Trezorerie, orice român va putea cumpăra, oricând dorește, de la unul dintre sediile Trezoreriei, titluri scoase la vânzare de către stat. Un alt aspect important de care trebuie ținut cont este că dobânda la titlurile de stat este neimpozabilă.

"Vom introduce posibilitatea achiziționării de titluri de stat de către populație direct de la Trezorerie. Probabil în septembrie va fi operațional. Trebuie să testăm să vedem cum va funcționa”, a spus ministrul.

EXCLUSIV BCR, evaluată de Deloitte mult sub prețul dat de piață pentru BT și aproape de cel al BRD. SIF Oltenia a dat cu piciorul la 120 milioane euro cash CITEȘTE ȘI EXCLUSIV BCR, evaluată de Deloitte mult sub prețul dat de piață pentru BT și aproape de cel al BRD. SIF Oltenia a dat cu piciorul la 120 milioane euro cash

Astfel, programul destinat populației ar trebui să fie unul cu subscriere continuă, urmând să fie disponibile 3-4 tipuri de plasamente, diferite în funcție de maturități.

"Randamentul titlurilor de stat vândute prin Trezorerie ar urma sa fie ancorat la programul Fidelis, cel care va determina nivelul de referință", a declarat ministrul pentru Profit.ro.

Ministerul Finanțelor vrea astfel - confirmând informațiile transmise anterior de Profit.ro - să continue și în acest an Programul FIDELIS, prin care sunt emise titluri de stat dedicate populației, după ce anul trecut peste 20.000 de români au subscris la emisiunea CENTENAR, asigurând 1% din finanțarea necesară statului.

Finanțele achită prima dobândă investitorilor din Programul Fidelis 2015. Cum pot fi primiți banii CITEȘTE ȘI Finanțele achită prima dobândă investitorilor din Programul Fidelis 2015. Cum pot fi primiți banii

Ministerul a inițiat emiterea titlurilor de stat destinate populației din 1999, emisiunile fiind lansate până în 2005. Cetățenii au putut cumpăra, prin sediile trezoreriilor locale ale statului, titluri de stat în formă materializată, cu valori cuprinse între 100 și 10.000 de lei. Maturitățile la care populația putea investi erau cuprinse între 3 și 12 luni. Din 2005, emisiunile destinate populației au fost oprite și reluate în 2015. Astfel, în iunie 2015, a fost inițiat Programul FIDELIS, prima emisiune destinată populației.

Valoarea totală subscrisă a emisiunii în 2015 s-a ridicat la 64,99 milioane de lei, oferind unui număr de 1.236 de investitori o dobândă anuală de 2,15%, pe o perioadă de doi ani. Valoarea unui titlu de stat a fost de 1.000 de lei.

Anul trecut, în cadrul emisiunii denumită CENTENAR, valoarea nominală a unui titlu a fost redusă la 100 lei, dobânda fixă fiind păstrată la 2,15% pe an, iar perioad de cumpărare a titlurilor a fost extinsă la trei săptămâni. Ca urmare, oferta de titluri de stat pentru populație a fost suprasubscrisă de peste 7 ori, iar aceasta a fost suplimentată de Ministerul Finanțelor, astfel încât alocarea a fost integrală. Un număr 20.185 de cetățeni au realizat plasamente în valoare totală de 735,26 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul finantelor
viorel stefan
titluri de stat
populatie
trezorerie