First Bank a finalizat preluarea Bank Leumi România și instalează un nou președinte excutiv

First Bank a finalizat preluarea Bank Leumi România și instalează un nou președinte excutiv
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 iul 2019

First Bank, deținută de fondul de investiții american J.C. Flowers, a finalizat astăzi achiziția pachetului majoritar de acțiuni la Leumi Bank România, precizând că a obținut aprobările necesare din partea Băncii Naționale a României și a Consiliului Concurenței.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

În consecință, începând de astăzi, Leumi bank România are un nou președinte executiv, pe Ion Popovici, Vicepreședinte Executiv Financiar / Președinte Executiv Interimar al băncii în ultimul an și jumătate.

El a mai lucrat la Eximbank și BRD-Groupe Societe Generale.

Preluarea subsidiarei locale a băncii israeliene Leumi de către fondul american J.C. Flowers, prin intermediul celeilalte bănci deținute în România, First Bank, anunțată anterior de Profit.ro, a fost confirmată oficial în aprilie.

Americanii au ales să preia Leumi România printr-o bancă ce are deja licență pe piața locală, nu direct de către fondul de investiții, variantă care ar putea permite o aprobare mai simplă de către autorități. 

Achiziția era condiționată de primirea aprobării Băncii Naționale a României și Consiliului Concurenței, iar semnatarii acordului se așteaptau să fie finalizată în a doua parte a anului.

First Bank este fosta Piraeus Bank, cumpărată și rebranduită de J.C Flowers, care derulează în prezent un amplu proces de restructurare. Concedierile de personal și neînțelegerile legate de plata salariilor compensatorii au fost urmate de proteste în stradă ale angajaților băncii locale.

BNR deschide pentru public porțile sediului istoric al băncii și prezintă o colecție de lingouri și monede de aur din tezaur CITEȘTE ȘI BNR deschide pentru public porțile sediului istoric al băncii și prezintă o colecție de lingouri și monede de aur din tezaur

"Această achiziție face parte din strategia băncii de a-și extinde și consolida prezența în România, cu  obiectivul de a deveni un actor puternic pe piața locală. Este cea de-a doua achiziție pe care fondul american de investiții J.C. Flowers & Co. o face în România în mai puțin de un an, dovedindu-și interesul și angajamentul față de această piață valoroasă. Având în vedere orientarea noastră către achiziții relevante, ne păstrăm deschiderea spre oportunități similare de creștere. Între timp, continuăm să facem business „The American Way”, cu accent pe creștere, prin servicii de calitate oferite clienților, digitalizare și eficiență", a declarat Dominic Bruynseels, președintele executiv al First Bank.

Bank Leumi România deține o rețea națională de 15 sucursale, are 200 de specialiști, administrează active de peste 250 milioane de euro și depozite de 150 milioane de euro.

Pentru Leumi, vânzarea unității din România este parte din strategia de retragere din mai multe piețe, instituția urmând să se concentreze pe operațiunile bancare din piețele americană și britanică. "Vânzarea Bank Leumi România către FIRST BANK, care este deținută de un lider al domeniului financiar internațional, va permite continuarea implementării strategiei Leumi "follow your customer". Acest acord reprezintă un nou pas în implementarea strategiei internaționale a Leumi, care se concentrează pe operațiunile bancare comerciale ale  filialelor noastre din SUA și Marea Britanie și pe colaborări cu companii locale importante în alte regiuni", spune Hanan Friedman, prim vicepreședinte executiv, director al Diviziei de Strategie, Inovare și Transformare, Bank Leumi Israel.

Jefferies LLC a acționat în calitate de consultant financiar exclusiv al Bank Leumi pentru această tranzacție. Pentru First Bank, consultant în tranzacție a fost Clifford Chance Badea.

Capitalul social al First Bank urmează a fi majorat cu 15,9 milioane de euro. Banca urmează să vândă și sediul central.

Un acord de vânzare a băncii din România fusese semnat anul trecut cu fondul de investiții Argo Capital, care tatonează de mai mult timp piața locală, însă tranzacția a picat în final.

Pe piața locală, Leumi este prezentă din 2006, având o rețea de 15 unități, în 12 orașe, patru din acestea în Capitală. Deși banca mamă este una dintre cele mai mari din Israel, cu o cotă de piață de 30%, pe piața românească succesul a fost modest. Cota de piață nu depășea, în 2017, 0,32%, la active puțin peste 1 miliard de lei și un profit de 17 milioane de lei.

După criza financiară din 2008, banca din România a avut mai mulți ani de pierdere, iar Bank Leumi a trebuit să injecteze suplimentar echivalentul a încă aproape jumătate din investiția inițială.

Cu sediul în Tel Aviv, Leumi este prezentă în mai multe centre financiare din lume, inclusiv Londra, New York, Palo Alto și Shanghai. În 2018, Leumi a raportat un profit net de 3,3 miliarde NIS (880 milioane $) și administrează active totale de 1,4 miliarde NIS.

Fondat în 1998, J.C. Flowers & Co. a investit peste 15 miliarde de dolari în 53 de companii de portofoliu din 18 țări, într-o varietate de subsectoare ale industriei financiare, ce includ domeniul bancar, asigurări, reasigurări, servicii financiare specializate și servicii de management al activelor. Gestionează active de aproximativ 6 miliarde de dolari și are birouri în New York și Londra.

 

 
viewscnt
Afla mai multe despre
leumi bank
first bank
j.c. flowers