Fitch: Calitatea activelor Erste s-a îmbunătățit în ultimii doi ani, mai puțin în România, Ungaria și Croația

Fitch: Calitatea activelor Erste s-a îmbunătățit în ultimii doi ani, mai puțin în România, Ungaria și Croația
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 17 mar 2016

Fitch Ratings a confirmat calificativul acordat Erste Group Bank, proprietarul BCR, pentru împrumuturile pe termen lung la 'BBB+', cu perspectivă stabilă, și a menținut ratingul de viabilitate la 'bbb+', însă a avertizat că solvabilitatea grupului austriac ar putea fi afectată negativ în situația în care perspectivele de câștig sau calitatea activelor se deteriorează din cauza unor acțiuni politice adverse pe piețele din România, Ungaria sau Croatia.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Calitatea activelor Erste s-a îmbunătățit rapid în ultimii doi ani, în special grație vânzărilor semnificative de împrumuturi neperformante, însă se menține la un nivel foarte scăzut în România, Ungaria și Croația, potrivit unui comunicat al agenției de evaluare financiară.

Fitch notează că rata împrumuturilor neperformante s-a îmbunătățit de la 9,6% în decembrie 2013 la 7,1% la finalul anului trecut, pe fondul revenirii activității de creditare și al vânzărilor de portofolii de credite neperformante, în special în România.

"Credem că riscul privind acumularea de împrumuturi neperformante semnificative s-a redus pe principalele piețe de activitate ale Erste, însă rămân incertitudini în România", se arată în comunicat.

Piețele din Europa Centrală și de Est au avut contribuții mult mai echilibrate la profitul grupului în 2015 comparativ cu anii anteriori, în condițiile în care activitatea din România și Ungaria dă semne de stabilizare, însă aceste piețe prezintă încă riscuri cu privire la profiturile pe termen lung.

Sergiu Manea, BCR: Pentru ca Prima Casă să intre în darea în plată trebuie modificată toată legislația și reformat Fondul de garantare CITEȘTE ȘI Sergiu Manea, BCR: Pentru ca Prima Casă să intre în darea în plată trebuie modificată toată legislația și reformat Fondul de garantare

Vânzarea creditelor neperformante și, implicit, reducerea costului cu provizioanele au susținut grupul Erste să-și maximizeze profitul pe anul trecut, care a urcat la aproape 1 miliard de euro, în ciuda unor venituri operaționale în ușoară scădere (1,1%) și a unor cheltuieli operaționale în creștere cu 2,2%. Banca austriacă a înregistrat o evoluție pozitivă a costurilor de risc, care s-au îmbunătățit semnificativ la 729,1 milioane euro, în principal datorită reducerii substanțiale înregistrate în România, precum și evoluției pozitive a tuturor segmentelor din Austria.

Erste a anunțat la începutul anului că vrea să continue curățarea filialei din Romania, Banca Comercială Română, prin vânzarea de pachete semnificative de credite neporformante, care s-ar ridica la miliarde de lei.

În opinia Fitch, ratingul de viabilitate al Erste ar putea fi pus sub presiune în situația în care perspectivele financiare sau calitatea activelor se înrăutățesc din cauza schimbării condițiilor de piață sau a acțiunilor politice în România, Ungaria sau Croația.

Îmbunătățirea calificativului ar presupune venituri ajustate la risc mai mari pe piețele din Europa Centrală și de Est, ca urmare a normalizării costurilor, ceea ce ar conduce la creșterea profitabilității, potrivit Fitch, care nu se așteaptă totuși ca piețele din România, Ungaria și Croația să aibă o contribuție majoră la profitul Erste pe termen mediu.

viewscnt
Afla mai multe despre
erste
bcr
fitch ratings
calificative
romania
erste group bank