FMI: Băncile din România trebuie să mențină un nivel puternic al rezervelor pentru a gestiona riscurile legale considerabile

FMI: Băncile din România trebuie să mențină un nivel puternic al rezervelor pentru a gestiona riscurile legale considerabile
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 oct 2015

Sectorul bancar din România a făcut față cu bine incertitudinilor legate de Grecia din vara acestui an, însă trebuie să mențină un nivel puternic al rezervelor pentru a putea gestiona riscurile legale considerabile, se arată într-un comunicat semnat de șeful misiunii Fondului Monetar Internațional (FMI) în România, Andrea Schaechter.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

"Sectorul bancar se găsește cu un pas mai aproape de revigorarea intermedierii. Sectorul bancar a făcut față cu bine incertitudinilor legate de Grecia din vara acestui an și continuă să mențină rezerve suficiente de capital și de lichidități. Pe măsură ce bilanțurile s-au consolidat și redresarea economică a căpătat teren, creditarea sectorului privat a început să dea semne de revenire incipientă. În același timp, menținerea unor rezerve puternice va fi esențială pentru ca băncile să poată gestiona riscurile legale considerabile", se menționează în document.

Pe de altă parte, reprezentanții FMI remarcă întârzierea adoptării legislației în ceea ce privește falimentul băncilor, garantarea depozitelor și supravegherea macroprudențială. "Urgentarea adoptării atât de întârziatei legislații din sectorul financiar, referitoare la închiderea băncilor, la garantarea depozitelor, supravegherea macroprudențială și la obligațiunile garantate, va contribui la întărirea cadrului legal actual și la alinierea acestuia la bunele practici internaționale", se mai arată în comunicatul citat.

În ceea ce privește modernizarea regimului insolvenței în România, procesul avansează, iar misiunea a recomandat consolidarea proiectului de legislație secundară pentru a se asigura implementarea eficientă a cadrului legal privind insolvența personală, se mai arată în comunicatul FMI.

O misiune a FMI a efectuat o vizită la București în perioada 13 - 21 octombrie, pentru a discuta evoluțiile economice recente și planurile bugetare pentru anul 2016. 

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
fmi
banci romania
andrea schaechter