Garanții de 1 miliard de euro pentru creditele IMM prin PNRR: FEI a semnat acorduri cu cinci bănci. Urmează încă cel puțin cinci, până la garanți totale de 2,5 miliarde

Garanții de 1 miliard de euro pentru creditele IMM prin PNRR:  FEI a semnat acorduri cu cinci bănci. Urmează încă cel puțin cinci, până la garanți totale de 2,5 miliarde
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 oct 2023

Fondul European de Investiții (FEI) a semnat, marți, acorduri cu primele cinci bănci locale pentru a sprijini IMM-urile din România prin garanții directe însumând un miliard de euro. Circa 14.000 de firme mici și mijlocii, inclusiv start-up-uri, vor putea lua credite cu dobânzi mai mici decât cele standard, cu avans și colateral redus, sau cu maturități mai mari.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei

Banca Comercială Română, Banca Transilvania, CEC Bank, Raiffeisen Bank și ProCredit Bank sunt primi cinci semnatari ai acordurilor cu FEI, fiind parteneri cu vechime ai Fondului, împreună cu care au derulat mai multe programe, inclusiv Inițiativa pentru IMM-uri.

"Vom ajunge în final la garanții totale de 2,5 miliarde de euro. Avem aplicații de la încă 10 bănci, suntem în process de due-dilligence și vom semna cu încă cel puțin cinci în perioada următoare", a declarat directorul general adjunct al FEI, Roger Havenith, precizând că instituția sa "a lucrat din greu cu Guvernul României și Comisia Europeană pentru a asigura că firmele din România pot obține sprijinul de care au nevoie în aceste momente dificile".

Miliardul de euro din primele cinci acorduri cu băncile va ajunge pentru circa 14.000 de IMM-uri, estimează Havenith.

UniCredit, profit în creștere cu peste jumătate în România CITEȘTE ȘI UniCredit, profit în creștere cu peste jumătate în România

Ca să poată intra în acest program cu FEI și să folosească garanțiile în creditare, băncile au condiție obligatorie practicarea unei rate a dobânzii mai reduce decât cea pe care ar solicita-o în condiții standard. Suplimentar, pot alege o combinație din încă una sau mai multe din alte trei condiții la creditele de investiții: cerințe reduse de colateral și avans mai mic, maturități mai mari și posibilitatea de a asuma riscuri mai mari prin finanțarea start-up-urilor, care fără astfel de garanții nu s-ar califica la credite standard.
Fiecare din cele cinci bănci va trebui să aibă o structură a portofoliului pentru creditele garantate prin program în care să aloce 55% pentru componenta Competitivitate (finanțări pentru capital de lucru și investiții pentru crearea premiselor de creștere și extindere a capacității de producție a IMM-urilor) și 45% pentru componenta Sustenabilitate (finanțări pentru investiții verzi pentru IMM-uri și îmtreprinderi mici cu capitalizare medie).

“Acordul pe care îl semnăm astăzi este despre alocarea eficientă a resurselor, dar și despre facilitarea investițiilor strategice. Despre finanțarea proiectelor de anvergură, care susțin trecerea spre economia verde și digitală. Prin mobilizarea de resurse private, sprijinul PNRR poate aduce peste 600 milioane de euro sub formă de investiții esențiale în economia României”, a declarant Sergiu Manea, CEO al BCR, una dintre primele bănci care au semnat acorduri cu FEI și care a acordat până acum finanțări de peste 300 milioane de euro unui număr de peste 600 IMM-uri și prin Inițiativa pentru IMM și COSME, din perioada anterioară de programare. El precizează că aceste investiții de 600 milioane de euro înseamnă susținere și ajutor real pentru IMM-uri, pentru companiile cu capitalizare medie și pentru implementarea proiectelor de eficiență energetică și energie regenerabilă, dar și pentru creșterea competitivității, dezvoltarea afacerilor și a capitalului uman, astfel încât să poată conduce actuala revoluție tehnologică”

„Ne bucurăm să fim parte din acest nou acord cu Fondul European de Investiții, prin care vom facilita accesul antreprenorilor la noi finanțări. IMM-urile sunt partea aspirațională din ecosistemul BT de susținere a companiilor, cel mai mare din România, care contribuie la transformarea sustenabilă a economiei românești, ținând cont de obiectivele europene” - declară Daniel Szekely, Director Executiv IMM & Microbusiness, Banca Transilvania.

BT va acorda IMM-urilor credite cu garanții de portofoliu în valoare de 1,5 miliarde lei. Companiile vor putea accesa prin intermediul Băncii Transilvania credite de până la 7,5 milioane de euro atât pentru capital de lucru, cât și pentru investiții, cu garanții de maxim 70% din valoarea facilităților de credit.

Grupul Financiar Banca Transilvania și Fondul European de Investiții au derulat proiecte similare până acum – Inițiativa pentru IMM-uri, Jeremie, POIIMM, Cosme Covid-19 și Skills & Education –, prin care au susținut peste 2.500 de clienți IMM ai băncii.
 

FEI este parte din Grupul BEI (Banca Europeană de Investiții) și sprijină întreprinderile mici din Europa, îmbunătățind accesul la finanțare prin intermediul unei game largi de intermediari financiari selectați, cum ar fi bănci, societăți de garantare și de leasing, furnizori de microcredite și fonduri de capital privat. FEI concepe și oferă instrumente de finanțare prin capitaluri proprii și împrumuturi care promovează obiectivele UE de sprijinire a antreprenoriatului, a creșterii, a inovării, a cercetării și dezvoltării, a tranziției ecologice și digitale și a ocupării forței de muncă.

De la înființarea sa, FEI a furnizat finanțare în valoare de 3,1 miliarde de euro prin 119 contracte în România, în timp ce BEI a oferit expertiză și finanțare pentru 179 de proiecte de investiții în valoare de 17,73 miliarde de euro în România, începând din 1991.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
imm
banci