Gigantul bancar elvețian UBS anunță un profit record, după preluarea Credit Suisse. Chiar și așa, va desființa mii de locuri de muncă

Gigantul bancar elvețian UBS anunță un profit record, după preluarea Credit Suisse. Chiar și așa, va desființa mii de locuri de muncă

Foto dreamstime.com

Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 20 oct 2023
Gigantul bancar elvețian UBS a avertizat că intenționează să elimine mii de locuri de muncă, în ciuda faptului că a obținut un profit record în urma achiziționării rivalului în dificultate Credit Suisse.
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
 
UBS a obținut un profit de 29,3 miliarde de dolari în perioada aprilie-iunie, față de 2,6 miliarde de dolari anul trecut, cel mai mare profit trimestrial înregistrat vreodată de o bancă. Cifra extraordinară s-a datorat aproape în întregime cumpărării ieftine a activelor Credit Suisse.
Acțiunile europene sunt pe punctul să înregistreze cea mai mare pierdere săptămânală din ultimele 3 luni CITEȘTE ȘI Acțiunile europene sunt pe punctul să înregistreze cea mai mare pierdere săptămânală din ultimele 3 luni

Chiar și așa, banca spune că va renunța la 3.000 de angajați în următorii ani în încercarea de a reduce costurile.

UBS a salvat Credit Suisse pentru 3,25 miliarde de dolari în martie, în urma unor presiuni puternice din partea autorităților care se temeau că a doua mare bancă din Elveția va da faliment după ce clienții au început să retragă bani. Credit Suisse s-a confruntat cu o serie de probleme, iar eșecurile bancare din SUA i-au dat o lovitură finală, forțând-o să caute un cumpărător.
 
Credit Suisse a raportat o pierdere majoră în trimestrul aprilie-iunie, în condițiile în care un număr semnificativ de clienți și de angajați au plecat. Însă UBS anunță că ieșirile s-au stabilizat până la sfârșitul perioadei de raportare.
 
Totuși, banca se confruntă în continuare cu "(...) decizii dureroase, inclusiv provocarea descurajantă de a încerca să echilibreze nevoia de a păstra personalul cheie și, în același timp, de a efectua reduceri majore de personal. Cu toate acestea, până în prezent, investitorii par optimiști în ceea ce privește potențialul grupului combinat", a declarat Victoria Scholar, șefa departamentului de investiții de la Interactive Investor, citată de BBC.
 
UBS a anunțat că intenționează să absoarbă în totalitate operațiunile bancare naționale ale Credit Suisse, care au înregistrat profit anul trecut, în loc să le transforme într-o entitate separată.
 
"Analiza noastră arată în mod clar că o integrare completă este cel mai bun rezultat pentru UBS, pentru părțile noastre interesate și pentru economia elvețiană", a declarat directorul general Sergio Ermotti.
 
Integrarea va avea loc anul viitor, urmând ca migrarea completă a clienților să fie finalizată în 2025.
viewscnt
Afla mai multe despre
ubs
credit suisse
profit record
concedieri ubsm angajati cresit suisse
salvare credit suisse
banci elvetiene