BCE începe pregătirile pentru euro digital

BCE începe pregătirile pentru euro digital
Viorel Panaite
Viorel Panaite
scris 19 oct 2023

Banca Centrală Europeană a făcut încă un pas spre lansarea versiunii digitale a euro, care va permite locuitorilor zonei euro să facă plăți electronice în siguranță și gratuit, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

BCE a anunțat că va începe la 1 noiembrie "o fază de pregătire" de doi ani pentru euro digital, în care va finaliza reglementările, își va alege partenerii din sectorul privat și va efectua operațiuni de "testare și experimentare", arată Agerpres.

CONFIRMARE Anunț - Asigurarea obligatorie a locuințelor se va scumpi. Condiții introduse pentru a-i obliga pe proprietari să încheie asigurarea CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Anunț - Asigurarea obligatorie a locuințelor se va scumpi. Condiții introduse pentru a-i obliga pe proprietari să încheie asigurarea

"După doi ani, Consiliul guvernatorilor va decide dacă vom avansa la următorul nivel al pregătirilor, pentru a deschide calea pentru posibila viitoare emitere și introducere a euro digital", se arată în comunicatul BCE.

Deși decizia de miercuri este un pas mic într-un proiect extins, el face ca BCE să fie înaintea altor bănci centrale din G7 (grupul statelor puternic industrializate) și ar putea constitui un model de urmat.

Câteva țări din Caraibe și Nigeria al lansat deja monede digitale, în timp ce China și Suedia sunt printre cele care dezvoltă proiecte pilot.

Dar Rezerva Federală a SUA (Fed), Banca Angliei (BoE) și Banca Canadei sunt mult mai prudente cu astfel de proiecte.

"Până acum, BCE nu a putut comunica clar valoarea adăugată pe care o poate aduce euro digital", a afirmat Markus Ferber, europarlamentar din Germania.

BCE susține că un euro digital va crea concurență pe piața plăților, dominată de companiile americane. Răspunzând temerilor privind dificultățile cu care se vor confrunta băncile comerciale după lansarea monedei digitale, BCE a precizat că va fi stabilit un plafon pentru sumele de euro digitali pe care îi poate deține o persoană fizică, și probabil în regiune plafonul va fi de 3.000 euro.

EXCLUSIV Investitorii români au de așteptat pentru sutele de milioane de lei pe care le avea de plată în octombrie banca rusească BII, aflată sub sancțiuni SUA. Un termen de plată a fost depășit, altă scadență va fi ratată azi CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Investitorii români au de așteptat pentru sutele de milioane de lei pe care le avea de plată în octombrie banca rusească BII, aflată sub sancțiuni SUA. Un termen de plată a fost depășit, altă scadență va fi ratată azi

Euro digital euro va fi distribuit de BCE, de băncile comerciale și de furnizorii de portofele digitale. Va fi disponibil rezidenților din zona euro și cetățenilor săi de peste hotare.

Plățile electronice în UE au crescut de la 184.200 miliarde de euro în 2017 la 240.000 miliarde de euro în 2021, accelerate de pandemie, conform datelor Comisiei Europene.

Adjunctul guvernatorului Băncii Spaniei, Margarita Delgado, declara recent că Banca Centrală Europeană trebuie să evalueze impactul unui euro digital asupra sistemului bancar din zona euro, înainte de orice decizie finală privind potențiala sa lansare.

Euro digital este menit să rezolve deficitul de furnizori europeni de servicii de plată. Pentru ca euro digital să fie interoperabil cu monedele digitale ale altor bănci centrale, BCE lucrează îndeaproape cu băncile centrale din SUA, Marea Britanie, Elveția, Canada, Japonia și Suedia.

În iunie, Uniunea Europeană a propus măsuri pentru stimularea concurenței în sectorul serviciilor de plată, acordând suport legal unui euro digital, ceea ce înseamnă că va fi acceptat ca mijloc de plată.

viewscnt
Afla mai multe despre
euro
bce