GRAFICE Creditul a scăzut. Dinamica anuală încetinește din nou

GRAFICE Creditul a scăzut. Dinamica anuală încetinește din nou
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 23 feb 2024

Soldul creditului neguvernamental acordat de bănci a scăzut în ianuarie față de decembrie, după opt luni consecutive de creștere, iar dinamica anuală a încetinit la sub 6%, în timp ce cea reală s-a adâncit din nou în teritoriu negativ. Depozitele aproape au stagnat la nivelul din decembrie în timp ce masa monetară a crescut ușor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Creditul privat a scăzut în ianuarie cu 0,6% față de decembrie. la un sold de 384,76 miliarde de lei. Dinamica reală a fost una negativă, la -1,7%, având în vedere inflația de 1,1% din ianuarie.

DECIZIE Cine va intra în CA după finalizarea acordului First Bank cu Intesa CITEȘTE ȘI DECIZIE Cine va intra în CA după finalizarea acordului First Bank cu Intesa

Atât creditele în lei, cât și cele în valută s-au contractat în ianuarie. Creditul în monedă națională a scăzut cu 0,5%, la 263,5 miliarde de lei, în timp ce cel în valută a căzut cu 0,8%, la 121,2 miliarde de lei.

Creditarea în lei a fost afectată anul trecut de dobânzile ridicate, care s-au mai domolit însă pe final de an, mai ales în cazul creditelor noi pentru firme.

Comparativ cu ianuarie 2023, creditul a crescut cu 5,7%, în încetinire de la 6,4% în decembrie. Mai mult, dacă ajustăm cu inflația anuală de 7,4% (și ea în creștere de la 6,6% la finele anului), atunci dinamica reală a fost una de -1,6%, cea mai maică din ultimele trei luni.

Creditul în lei acordat populației a crescut cu 0,2% față de decembrie, al 152,8 miliarde de lei, fiind și singura componentă pe plus. În termeni anuali, creditul acordat populației rămâne însă la o dinamică anemică de doar 4,4%. Cum populația nu mai poate lua credite în valută ca urmare a restricțiilor impuse după criza financiară, creditul în valută a continuat să se contracte, cu o scădere de 1,7% față de decembrie și una de 13,2% față de ianuarie 2023, până la un sold de 21 de miliarde de lei echivalent.

Google întrerupe funcția de generare a imaginilor de inteligență artificială a Gemeni. Imagini istorice ”inexacte” CITEȘTE ȘI Google întrerupe funcția de generare a imaginilor de inteligență artificială a Gemeni. Imagini istorice ”inexacte”

Creditul acordat în firmelor în monedă națională a scăzut cu 1,4% față de decembrie la 110,7 miliarde de lei. Dinamica anuală a fost de 5,8%.

Și componenta în valută s-a contractat față de decembrie cu 0,7% la 100,2 miliarde de lei echivalent. Împrumuturile în valută au fost motorul creditării anul trecut, dar și acestea s-au răcit în a doua parte a anului, pe fondul creșterii dobânzilor la valută, ca urmare a înăspririi condițiilor monetare la nivel european. Dinamica anuală a rămas la un nivel de două cifre însă de 12,7% - care vine însă de la aproape 50% în primăvara-vara anului trecut.

Depozitele, aproape de nivelul din decembrie

Depozitele rezidenților au crescut în ianuarie cu 0,1% față de decembrie la 574,7 miliarde de lei, în timp ce dinamica anuală a fost de 11,9%.

Depozitele în lei au scăzut însă cu 0,2% în termeni lunari, la 400,8 miliarde de lei, în timp ce dinamica anuală se menține ridicată la 18,4%.

Depozitele în lei ale populației au crescut cu 0,9% față de luna anterioară, până la 220,2 miliarde de lei și cu 22,7% în termeni anuali (14,3% ajustat cu inflația).

GAZE România poate ieși din iarnă cu jumătate din depozite pline. Presiune pe prețuri CITEȘTE ȘI GAZE România poate ieși din iarnă cu jumătate din depozite pline. Presiune pe prețuri

Depozitele în lei ale altor sectoare (societăți nefinanciare și instituții financiare nemonetare) au scăzut cu 1,6% până la 180,6 miliarde de lei, iar față de luna ianuarie 2023, au înregistrat o creștere de 13,6% (5,8% în termeni reali).

Depozitele în valută ale rezidenților, exprimate în lei, au crescut cu 1% față de luna decembrie 2023, ajungând până la nivelul de 173,8 miliarde de lei. Comparativ cu anul trecut, acestea au scăzut cu 0,7%.

Populația și-a majorat cu 0,5% depozitele în valută în ianuarie și le-a redus cu2,8% în termeni anuali până la 120,3 miliarde de lei echivalent. Firmele au crescut depozitele în valută cu 1,9% față de decembrie și cu 4,3% în termeni anuali, până la 53,5 miliarde de lei.

Masa monetară, dinamică lunară în temperare

Masa monetară a crescut cu 0,2% față de decembrie la aproape 669 de miliarde de lei, dar a scăzut cu 0,9% în termeni reali. Dinamica anuală a accelerat ușor la 10,8% (3,2% ajustat cu inflația).

Masa restrânsă  a scăzut cu 1,4% în ianuarie, la 403,5 miliarde de lei, pe fondul reducerii banilor din conturile curente cu 2,1% la 292,9 miliarde de lei, în timp ce numerarul a crescut cu 0,4% la 110,6 miliarde de lei.

Față de ianuarie 2023, depozitele overnight au crescut cu doar 1,9%, în timp ce numerarul a crescut cu 7,9%, în preajma dinamicii inflației.

viewscnt
Afla mai multe despre
creditare
crestere credit
credit populatie
credit firme
depozite