Guvernatorul băncii centrale a Iranului dă vina pe protestele antiguvernamentale pentru scăderea monedei iraniene la minime record

Guvernatorul băncii centrale a Iranului dă vina pe protestele antiguvernamentale pentru scăderea monedei iraniene la minime record
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 dec 2022

Guvernatorul băncii centrale a Iranului a acuzat sâmbătă, parțial, protestele antiguvernamentale recente pentru scăderea monedei iraniene la minime record, în timp ce autoritățile au reținut o actriță cunoscută care și-a exprimat sprijinul pentru protestatari.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În cadrul tulburărilor, care reprezintă una dintre cele mai mari provocări la adresa guvernării teocratice din Iran de la Revoluția islamică din 1979, grupuri de muncitori din domeniul petrolului au protestat sâmbătă pentru a cere salarii mai mari, potrivit informațiilor de pe rețelele de socializare, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Protestele ample care au loc în Iran au fost declanșate de moartea, pe 16 septembrie, în detenție, a lui Mahsa Amini, o femeie de 22 de ani care a fost arestată pentru că purta ”ținute nepotrivite” conform codului vestimentar islamic strict al Iranului pentru femei.

Autoritățile au reținut-o sâmbătă pe Taraneh Alidoosti, vedeta din filmul ”The Salesman”, care a câștigat un premiu Oscar pentru cel mai bun film în limbă străină în 2016, după ce aceasta și-a exprimat sprijinul pentru proteste și a postat o fotografie cu ea fără eșarfă pe cap, pe care scria ”Femeie, viață, libertate” – un slogan principal al manifestanților.

Separat, guvernatorul Băncii Centrale, Ali Salehabadi, a recunoscut că ”evenimentele din ultimele două luni” au contribuit, împreună cu sancțiunile SUA, la o scădere record a monedei iraniene, dar a sugerat că ar putea fi injectați pe piață dolari pentru a susține rialul .

”Pentru a face ajustări pe piața (de schimb valutar), noi, cei de la banca centrală, vom acționa atât ca un creator de piață, cât și ca un creator de politici valutare. Orice monedă puternică este mai solicitată, o vom oferi pe piață”, a declarat Salehabadi pentru televiziunea de stat.

Statele Unite vor începe să cumpere petrol pentru refacerea rezervei strategice CITEȘTE ȘI Statele Unite vor începe să cumpere petrol pentru refacerea rezervei strategice

Rialul a scăzut sâmbătă la un nou minim față de dolarul american, în timp ce iranienii, disperați să găsească adăposturi sigure pentru economiile lor, au încercat să cumpere dolari, alte valute forte sau aur.

Dolarul s-a vândut cu până la 395.600 de riali pe unitate pe piața neoficială, în creștere de la nivelul de 386.800 atins vineri, potrivit site-ului de schimb valutar Bonbast.com.

Site-ul cotidianului economic Donya-e-Eqtesad a dat cursul dolarului la 382.300 riali pe unitate, în creștere cu 1,2% față de vineri.

Rialul a pierdut aproape 20% din valoare de când au izbucnit protestele la nivel național, în urmă cu trei luni.

În mai 2018, moneda se tranzacționa la aproximativ 65.000 de riali pentru un dolar american, chiar înainte ca Statele Unite să se retragă din acordul nuclear al Iranului cu puterile mondiale și să reimpună sancțiuni asupra țării.

Un videoclip distribuit pe Twitter de 1500tasvir, un cont care are 400.000 de urmăritori, arăta sâmbătă o stație de metrou din Teheran, iar mulțimea scandând: ”Deținuții politici trebuie eliberați!”

Potrivit agenției de presă activiste HRANA, 495 de protestatari au fost uciși până vineri, inclusiv 68 de minori. Șaizeci și doi de membri ai forțelor de securitate au fost, de asemenea, uciși. Se estimează că 18.450 de persoane au fost arestate.

viewscnt
Afla mai multe despre
iran
rial
banca centrala a iranului