Guvernul a împrumutat 434 de milioane de lei. Costurile se mențin peste nivelul de dinaintea epidemiei de coronavirus

Guvernul a împrumutat 434 de milioane de lei. Costurile se mențin peste nivelul de dinaintea epidemiei de coronavirus
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 13 apr 2020

Ministerul Finanțelor Publice a împrumutat 443,6 milioane de lei din piața internă printr-o emisiune de obligațiuni cu scadența în decembrie 2022. Randamentele se mențin peste nivelul de la începutul lunii martie, chiar dacă între timp banca centrală a redus dobânda cheie și rata Lombard.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Băncile au depus oferte în numele lor și în contul clienților de aproape 894 de milioane de lei, față de un prospect de 400 de milioane de lei. În ultimele două săptămâni ofertele pentru achiziția de datorie publică au revenit, însă se fac la alt nivel de preț față de cel de dinaintea declanșării epidemiei.

Randamentul pentru emisiunea de luni este de 3,76% , peste nivelul de 3,12% al unui împrumut la aceeași scadență din 9 martie. La o săptămână de la acel moment costurile au crescut până la un nivel considerat prea mare de către stat și mai multe licitații au eșuat.

Sursa date: BNR, calcule Profit.ro

Sursa date: BNR, calcule Profit.ro

Abia după intervenția Băncii Naționale a României din 20 martie situația din piața financiară s-a mai liniștit. Banca centrală a tăiat dobânda cheie cu jumătate de punct procentual la 2% și dobânda Lombard cu un punct la 2,5%.

Ratele de dobândă au scăzut față de vârf, însă n-au revenit la nivelul de la începutul lunii martie, în pofida relaxării politicii monetare, mai ales în cazul titlurilor pe scadențe mai lungi.

Sursa date: BNR, calcule Profit.ro

Sursa date: BNR, calcule Profit.ro

Poziția fiscală a României se va deteriora și mai mult în acest an ca urmare a efectelor economice generate de răspunsul la pandemia Covid19. Deficitul bugetar, aflat oricum la un nivel ridicat, va depăși 6% din PIB, de la 3,6% în prognoza inițială, chiar și după estimările Finanțelor. Analiștii cred că deficitul ar putea ajunge la 8%, în condițiile unei recesiuni severe, similare celei din 2009, ceea ce va crește necesarul de finanțare.

viewscnt
Afla mai multe despre
titluri de stat
obligatiuni de stat
imprumut stat
datorie publica