Încă o bancă relaxează condițiile de creditare după ce a strâns șurubul. Avansul și marjele la ipotecare scad și la CEC

Încă o bancă relaxează condițiile de creditare după ce a strâns șurubul. Avansul și marjele la ipotecare scad și la CEC
scris 1 sep 2016

CEC Bank scade avansul și dobânzile pentru creditele ipotecare, în cadrul unei campanii promoționale derulate până la finele anului.

Banca de stat CEC Bank intră astfel în rândul băncilor care relaxează condițiile de creditare după ce inițial au strâns șurubul ca urmare a adoptării Legii privind darea în plată.

Până la finele lunii decembrie, CEC acordă credit de până la 250.000 de euro cu un avans începând de la 20% pentru cumpărarea sau construcția de locuințe în București sau reședințele de județ din țară, potrivit unui comunicat de presă.

BCR reduce la 15% avansul pentru creditele ipotecare de până la 20 de ani CITEȘTE ȘI BCR reduce la 15% avansul pentru creditele ipotecare de până la 20 de ani

În mai, înainte ca Legea dării în plată să intre în vigoare, CEC a crescut avansul pentru împrumuturile ipotecare standard de la 15% la 30% și a crescut marja de dobândă cu un punct procentual. Președintele băncii, Radu Grațian Ghețea, declara atunci că banca încearcă să protejeze calitatea portofoliului de credite și deponenții.

În cadrul campaniei, pentru un avans egal sau mai mare de 30%, nivelul dobânzii practicate va fi ROBOR 6M + 2,25% pe an. În cazul în care avansul e de 20-30%, atunci dobânda e ROBOR 6M (circa 1%) + 2,5%. Clienții mai plătesc și un comision de analiză a dosarului de 500 de lei, precum și un comision lunar de administrare de 0,04%.

Pentru un împrumut de 200.000 de lei pe 20 de ani, rata lunară este de 913 lei și suma totală de rambursat este de 370.000 de lei, potrivit calculelor băncii, în varianta cu avans între 20 și 30%.

Spre comparația, rata dobânzii în cazul creditelor Prima Casă, unde statul garantează jumătate din risc, este de circa 2,8%.

În această săptămână și BCR a redus avansul pentru creditele ipotecare standard la 15%, nivel identic celui de dinainte Legii privind darea în plată, valabil pentru împrumuturile de până la 20 de ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
cec bank
avans credite ipotecare
avans credite