Bancpost a pus deoparte 19 milioane de euro pentru darea în plată și a trecut pe pierdere

Bancpost a pus deoparte 19 milioane de euro pentru darea în plată și a trecut pe pierdere
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 1 sep 2016

Bancpost a făcut provizioane suplimentare de 19 milioane de euro la jumătatea anului pentru a acoperi creditele ipotecare, în noile condiții legislative, potrivit rezultatelor financiare publicate de banca mamă Eurobank la Atena.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Bancpost a intrat pe o pierdere de 800.000 de euro la jumătatea anului, după un profit de circa 4,2 milioane de euro în primul trimestru. Per total, Eurobank a reușit să crească profitul în Grecia de la 46 de milioane de euro la 106 milioane de euro, în timp ce profitul din operațiunile internaționale a crescut cu 3 milioane de euro la 30 de milioane de euro.

Acoperirea creditelor neperformante cu provizioane a crescut cu 5 puncte procentuale față de martie la 72%, fiind cea mai ridicată dintre subsidiarele Eurobank din regiune.

Provizioanele suplimentare de 19 milioane de euro din România au urcat totalul provizioanelor pentru operațiunile internaționale de la 33 de milioane la 52 de milioane de euro, în timp ce costul cu riscul a sărit de la 2% la 3,1%.

Oficialii Băncii Naționale a României declarau că Legea dării în plată, intrată în vigoare în 13 mai, va crește cerința de capital a băncilor, în condițiile în care debitorii pot returna casele creditorilor pentru a stinge creditele.

Bancpost e parte în 523 de litigii pe Legea privind darea în plată, fie din poziția de contestator, fie din cea de reclamat, potrivit datelor de pe portalul instanțelor de judecată.

Portofoliul de credite a scăzut cu circa o zecime la puțin peste două miliarde de euro. Portofoliul de ipotecare a scăzut cu 8 milioane de euro față de primul trimestru la 725 de milioane de euro. Cel mai mult a scăzut însă portofoliul de credite de consum, cu 169 de milioane de euro la 359 de milioane de euro. În mai, Eurobank a bătut palma cu recuperatorul Kruk și IFC pentru vânzarea unui portofoliu de credite de consum restante.

Rata creditelor neperformante a scăzut astfel cu 5 puncte procentuale la 26,6%, însă rămâne la cel mai ridicat nivel între subsidiare, un nivel apropiat fiind înregistrat în Bulgaria, la 20%. Grecia rămâne însă cea mai rea piață din punct de vedere al calității activelor, cu mai bine de o treime din portofoliu fiind restant peste 30 de zile.

Pe sold, credite de 544 de milioane de euro erau restante peste 90 de zile.

Veniturile Bancpost au crescut cu 10 milioane de euro față de primul trimestru la 50 de milioane de euro.

Numărul sucursalelor a rămas neschimbat la 147, însă din bancă au mai plecat 60 de angajați, astfel că numărul lor a scăzut la 2.162.

viewscnt
Afla mai multe despre
darea in plata
bancpost
rezultate bancpost