INFOGRAFIC Guvernul a împrumutat 742 de milioane de lei la costuri în creștere. Piața monetară - pe deficit serios de lichiditate

INFOGRAFIC Guvernul a împrumutat 742 de milioane de lei la costuri în creștere. Piața monetară - pe deficit serios de lichiditate
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 6 apr 2020

Ministerul Finanțelor a împrumutat 742 de milioane de lei de la bănci până în august 2022, peste nivelul programat, dar la un cost în creștere față de acum două săptămâni. Piața monetară este pe un deficit serios de lichiditate, iar banca centrală nu a făcut nici la începutul aceste săptămâni o operațiune repo, în condițiile presiunii pe curs.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
FOTO 4 perechi de pantofi esențiale oricărui bărbat CITEȘTE ȘI FOTO 4 perechi de pantofi esențiale oricărui bărbat

Guvernul urmărea să împrumute 500 de milioane de lei, însă a primit oferte de 892 de milioane de lei și a extins emisiunea până la 742 de milioane de lei. Randamentul mediu de 3,73% e în creștere față de o emisiune de 715 milioane de lei la aceeași scadență din urmă cu două săptămâni la 3,55% și cu 60 de puncte de bază față de finele lunii februarie.

Costul pe această scadență se menține peste nivelul de la sfârșitul lui 2019, în condițiile în care BNR a scăzut dobânda cheie cu 0,5 puncte procentuale la 2% și rata Lombard cu 1 pp la 2,5%.

ULTIMA ORĂ Parlamentul a adoptat legea PSD de amânare a ratelor la credite și a executărilor silite pe 9 luni, fără plata dobânzilor și comisioanelor CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Parlamentul a adoptat legea PSD de amânare a ratelor la credite și a executărilor silite pe 9 luni, fără plata dobânzilor și comisioanelor

Curba randamentelor este peste nivelul de la începutul anului și chiar dacă a scăzut sub maximul din 18 martie se menține încă la un nivel ridicat, mai ales dacă luăm în calcul scăderea dobânzilor de către banca centrală.

Randamentele păreau că merg în jos după intervenția BNR, care ar fi pus capăt unei perioade de tensiune de circa 10 zile, însă se mențin la un nivel ridicat, mai ales pe scadențele mai lungi.

Potrivit ING, dobânzile pe termen scurt în piața monetară “sunt compatibile cu un deficit serios de lichiditate”, în condițiile în care randamentele până la o săptămână depășesc 15% și chiar 20% pe scadențele overnight. Și ratele pe termene mai lungi precum o lună au ajuns la 7%, în timp ce cele pe 3 luni sunt la 5%, lucru ce sugerează că piața se așteaptă la condiții stringente de lichiditate pentru o perioadă mai extinsă, notează economistul ING Valentin Tătaru.

ULTIMA ORĂ INFOGRAFIC - BCR vede o recesiune severă în România și explozia deficitului bugetar. Șomajul ajunge la aproape 11%. Crește riscul retrogradării țării la categoria junk CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ INFOGRAFIC - BCR vede o recesiune severă în România și explozia deficitului bugetar. Șomajul ajunge la aproape 11%. Crește riscul retrogradării țării la categoria junk

Ratele ROBOR se mențin nu doar peste dobânda cheie, ci peste dobânda facilității de creditare, care în acest moment pare să fi devenit referința de piață pentru BNR, ceea ce înseamnă că relaxarea politicii monetare nu e încă atât de evidentă.

Banca centrală, deși anunțase anterior că poate interveni în piață prin operațiuni repo, n-a furnizat încă lichiditate la 2% băncilor.

Presiunea pe cursul de schimb persistă, cu tranzacții peste medie ca volum, chiar dacă euro pare fixat în buza a 4,83 lei în ultima săptămână.

Guvernul, care e unul dintre cei mai importanți jucători din piață, ar putea reduce din presiunea lichidității prin creșterea cheltuielilor în perioada următoare.

viewscnt
Afla mai multe despre
titluri de stat
obligatiuni de stat
imprumut stat
datorie publica
lichiditate
deficit lichiditate