Jucători mari de pe Wall Street părăsesc un acord care viza „decarbonizarea” companiilor. Contextul care a precipitat retragerile

Jucători mari de pe Wall Street părăsesc un acord care viza „decarbonizarea” companiilor. Contextul care a precipitat retragerile

JP Morgan și alte 2 mari companii financiare s-au retras din acordul Climate Action 100+

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 21 feb 2024

Într-o etapă în care criteriile nefinanciare ESG (pentru mediu, social și de guvernanță) cunosc un recul în întreaga lume vestică, jucători mari de pe Wall Street părăsesc un acord care viza „decarbonizarea” companiilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

PIMCO, compania fondată de managerul legendar Bill Gross, care acum 10 ani era cel mai mare jucător de pe piețele de bonduri, cu active în administrare de 1 trilion de dolari, se retrage din grupul Climate Action 100+, fondat în 2017 pentru a pune presiune pe companiile aeriene și petroliere să-și reducă amprenta de carbon.

Este o mișcare care urmează părăsirii acordului de către alți 2 giganți de pe Wall Street, respectiv JP Morgan și State Street Global Advisors, anunțată de Financial Times. De asemenea, BlackRock, cel mai mare administrator de fonduri din lume, a abandonat calitatea de membru corportativ pe care o dobândise în 2020 și a transferat participarea la grup către o ramură mai mică, internațională, a holdingului.

CONFIRMARE Grecii de la PPC cumpără sute de mii contoare pentru companiile de distribuție din România CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Grecii de la PPC cumpără sute de mii contoare pentru companiile de distribuție din România

Ultimele plecări slăbesc planul grupului de a influența companiile mari poluatoare de a face eforturi în procesul de reducere a emisiilor de carbon întrucât aceasta înseamnă că niciunul din primii cei mai mari 5 administratori de active financiare din lume nu sunt parte a acordului pentru a pune presiune.

Mișcările sunt puse pe seama presiunii intense din partea Partidului Republican din SUA de abadonare a criteriilor ESG, cre fac trimitere la aspecte nefinanciare ale companiilor (mediu, social și de guvernanță).

DOCUMENT Statul român a semnat cu SUA acordul premergător implementării controversatului sistem informatic \ CITEȘTE ȘI DOCUMENT Statul român a semnat cu SUA acordul premergător implementării controversatului sistem informatic "Big Brother" american la frontierele României

În același timp, diferite companii mai mici, dar mai ales firmele europene sunt blocate masiv în diverse coaliții climatice.

Ca și BlackRock, JP Morgan și State Street se alăturaseră Climate Action 100+ în anul 2020. Ca acționari importanți în diverse companii listate, aceste entități ar fi urmat să pună presiuni asupra emitenților de pe bursă să ia măsuri de combatere a emisiilor de dixid de carbon în atmosferă.

EXCLUSIV INTERVIU CEO OMV Petrom: Nu mai importăm țiței, gaze sau produse petroliere decât cu certificate de origine non-rusă. Care au ajuns să fie principalele surse de alimentare cu petrol CITEȘTE ȘI EXCLUSIV INTERVIU CEO OMV Petrom: Nu mai importăm țiței, gaze sau produse petroliere decât cu certificate de origine non-rusă. Care au ajuns să fie principalele surse de alimentare cu petrol

PIMCO a făcut, de asemenea, pasul la offside lăsând cele mai mari instituții financiare încă parte în acord Goldman Sachs și Investco. Climate Action 100+, cu 60 de membri, se depărtează astfel de obiectivul anunțat în luna iunie a anului trecut de a atrage 700 de companii.

Retragerea JP Morgan și State Street a fost salutată într-o postare pe X de către Jim Jordan, președintele republican al comitetului judiciar al camerei Reprezentanților din Congresul SUA drept „mari câștiguri pentru libertate și economia americană”. "Sperăm că mai multe instituții financiare vor urma acest proces de a abandona acțiunile  de coluziune ESG”, mai spunea acesta.

Care este contextul care a precipitat retragerile

În ultimii ani, atât prin discursul celui de-al 45-lea președinte al SUA Donald Trump, prin reticența la niveul populației, dar și prin constrângeri ale realităților economice, demersurile legate de „decarbonizarea” companiilor au intrat într-o zonă de impas.

SUA sunt într-o „spirală a morții”, în ceea ce privește datoria guvernamentală, spune Taleb, autorul best-seller-ului „Lebăda Neagră” CITEȘTE ȘI SUA sunt într-o „spirală a morții”, în ceea ce privește datoria guvernamentală, spune Taleb, autorul best-seller-ului „Lebăda Neagră”

Trezoreriile unor state americane sau cu conduceri republicane sau ale unor planuri de pensii și-au retras banii în administrare de la societăți precum BlackRock pentru că investeau după criteriile ESG și nu după interesul suprem al acționarilor pentru un randament cât mai mare.

În anul 2022, Statul Virginia de Vest, cu industrie minieră relevantă, a interzis unor firme fiannciare de primă mărime precum JP Morgan, BlackRock și Goldman Sachs, din afacerile noi ale statului afirmând că acestea boicotează industriile combustibililor fosili, importante pentru economia locală.

ULTIMA ORĂ FOTO Dacia prezintă noile versiuni Sandero, Logan și Jogger, cu noi sisteme de asistență și mici modificări estetice CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ FOTO Dacia prezintă noile versiuni Sandero, Logan și Jogger, cu noi sisteme de asistență și mici modificări estetice

Nu este vorba numai despre împotmolirea proiectelor ESG în procese legislative, acces la resurse sau probleme de impact economic, dar și de criza de încredere la nivelul publicului din țările occidentale, unde vocile critice sau înmulțit.

Viziunea lui William Happer, profesor de fizică la Universitatea Princeton, potrivit căreia mișcarea legată de „schimbările climatice” reprezintă un „cult”, este tot mai împărtășită în media conservatoare, în special din SUA.

GRAFICE Grupul maghiar MOL: Cele mai mari vânzări de benzină în România din istorie. Ce este pregătit acum CITEȘTE ȘI GRAFICE Grupul maghiar MOL: Cele mai mari vânzări de benzină în România din istorie. Ce este pregătit acum

Se adaugă presiunile instituționale. Comitetul judiciar al Camerei Reprezentanților a SUA i-a convocat pentru audieri pe reprezentanții BlackRock, State Street și Vanguard într-o investigație privind așa-numitele investiții sustenabile.

Statul Texas, cel mai mare producător de petrol al SUA, a declarat grupul Climate Action 100+ ca fiind împotriva petrolului și a blocat companii financiare precum BlackRock să mai facă afaceri cu guvernul.

DECIZIE Noi subvenții de stat de sute de milioane de lei pentru achizițiile obligatorii de certificate CO2 ale Complexului Energetic Oltenia CITEȘTE ȘI DECIZIE Noi subvenții de stat de sute de milioane de lei pentru achizițiile obligatorii de certificate CO2 ale Complexului Energetic Oltenia

Oklahoma, unde de asemenea, industria petrolieră este relevantă, a interzis în 2023 JPMorgan, BlackRock și altor companii să facă afaceri cu statul.

Nu mai puțin de 21 de procurori generali din state republicane au demarat investigații ale managerilor de fonduri pentru că lucrau în comun la probleme legate de mediu. „Potențiale coordonări ilegale apar în documentele Climate Action 100+”, spunea unul din procurori.

viewscnt
Afla mai multe despre
jp morgan
state street
sua
texas
goldman sachs
blackrock
pimco