Lazea, BNR: România este șef de filă la stimularea consumului, în loc să încurajeze investițiile

Lazea, BNR: România este șef de filă la stimularea consumului, în loc să încurajeze investițiile
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 iun 2016

Investițiile în Europa sunt pe un trend de reducere, iar în acest context România este șef de filă la stimularea consumului, în loc să încurajeze investițiile, a declarat, joi, în cadrul Summitului Bancar Banking 365 - Banca Viitorului, Valentin Lazea, economist șef la Banca Națională a României (BNR).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Investițiile în Europa, inclusiv în România, sunt pe un trend de reducere. România este șef de filă pe stimularea consumului, în loc să încurajeze investițiile. Ar putea, teoretic, în România și în Europa, să vină bursa care să ofere surse de finanțare pentru investiții. Soluția pentru România este schimbarea Bursei de Valori ca mijloc de finanțare. Numai că pentru asta este nevoie de un shift cultural, de o schimbare. Firmele trebuie să devină transparente pentru toată lumea, lucru care în România necesită multă schimbare culturală, la fel și în Europa. Noi suntem sincroni cu Europa, dar mai mult la lucrurile rele. Nici Europa nu prea face ce ar trebui să facă, la fel ca și România. România stă încă bine pe segmentul macro-economic și mai puțin pe tema reformelor structurale. La momentul 2015, dintre cele 24 de economii emergente, România stă cel mai bine, dar cu ce se întâmplă acum nu o să mai stăm bine. Pe de altă parte, România este a 17-a țară, în ceea ce privește reformele structurale, deși am urcat acolo de pe locul 20, în ultimul an", a explicat Lazea.

Potrivit oficialului BNR, clasa politică din România a ales să fie exuberantă într-o perioadă de vremuri tulburi, pentru a răspunde mai degrabă așteptărilor publicului.

"Când vremurile se anunță tulburi și în lume se prezic furtuni, o țară trebuie să aleagă între a fi exuberantă sau a fi moderată. La noi, alegem exuberanța și nu putem acuza clasa politică de acest lucru. Clasa politică vrea să fie exuberantă, pentru că astea sunt așteptările publicului. Noi, ca societate, trebuie să ne hotărâm dacă în vremurile de furtună ne strângem provizii pentru vremuri grele sau vrem să fim extravaganți", a spus Valentin Lazea.

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
valentin lazea
bnr