Licitație slabă de titluri pe 10 ani pentru Guvern

Licitație slabă de titluri pe 10 ani pentru Guvern
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 9 iul 2020

Ministerul Finanțelor a ieșit în piață cu o licitație de obligațiuni cu scadența în 123 de luni care nu prea au atras interesul investitorilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

La licitația pentru titlurile scadente în octombrie 2030 și cu un prospect de 300 de milioane de lei, Finanțele au primit oferte de 324 de milioane de lei de la bănci și au vândut hârtii de datorie de doar 205 milioane de lei.

Randamentul de 4,26% e în ușoară creștere față de cel aferent unei emisiuni pe o scadență mai lungă, de 135 de luni, din 22 iunie, de 4,22%.

Licitație slabă de titluri pe 10 ani pentru Guvern

De altfel, randamentele titlurilor pe 10 ani în piața secundară au crescut cu peste 10 puncte de bază în această săptămână.

Este prima licitație în ultimele trei luni când Ministerul Finanțelor împrumută sub suma programată. De altfel, la aproape toate licitațiile a împrumutat peste prospect, având în vedere necesarul foarte ridicat de finanțare pentru acest an, în contextul scăderii economiei și a creșterii deficitului bugetar.

Săptămâna aceasta Executivul PNL a apelat la un nou împrumut extern și a luat 3,3 miliarde de dolari de pe piețele internaționale, după ce înainte mai luaseră 6,3 miliarde de euro.

Guvernul are nevoie de împrumuturi din piață mai mari cu circa o treime decât anul trecut la 120 de miliarde de lei, un maxim istoric în termeni nominali. Consiliului Fiscal arată că necesarul de finanțare ar putea ajunge chiar la 144 de miliarde de lei, adică 14,3% din PIB, un nivel apropiat de maximul de 16,6% din PIB din 2009.

Licitație slabă de titluri pe 10 ani pentru Guvern

viewscnt
Afla mai multe despre
obligatiuni
titluri de stat
ministerul finantelor
datorie publica