Ministerul Finanțelor a împrumutat 1 miliard de lei de la bănci

Ministerul Finanțelor a împrumutat 1 miliard de lei de la bănci
scris 9 ian 2020

Ministerul Finanțelor Publice a ieșit în piață cu două emisiuni de obligațiuni și a adunat de la bănci peste un miliard de lei, pe o cerere ridicată în piață.

Emisiunea de certificate de trezorerie pe un an a adunat oferte de peste 623 de milioane de lei, la un prospect de 300 de milioane de lei. MFP a aprobat oferte pentru 300 de milioane de lei la un randament mediu de 3,26%, egal cu cel obținut la licitația pe 12 luni ținută în a doua parte a lunii decembrie.

Obligațiunile de stat scadente în septembrie 2031 au adunat oferte de 1,37 miliarde de lei, la un prospect de 600 de milioane de lei. Guvernul a aprobat oferte pentru circa 718 milioane de lei, la un randament mediu de 4,72%, în creștere cu 3 puncte de bază față de licitația pe aceeași serie ținută la finele lunii noiembrie.

Kievul studiază șapte teze în legătură cu prăbușirea avionului UIA în Iran, inclusiv doborârea prin tir de rachetă antiaeriană sau explozia unei bombe la bord CITEȘTE ȘI Kievul studiază șapte teze în legătură cu prăbușirea avionului UIA în Iran, inclusiv doborârea prin tir de rachetă antiaeriană sau explozia unei bombe la bord

Statul a mai scos în piață obligațiunile scadente în 2031 și la jumătatea lunii decembrie, dar a considerat prea mari randamentele cerute de investitori și a respins toate ofertele de aproape 1 miliard de lei.

Guvernul a început anul cu un împrumut de 605 milioane de lei printr-o emisiune de obligațiuni scadentă în septembrie 2023 și are în plan emisiuni de peste 5 miliarde de lei în ianuarie și de peste 92 de miliarde de lei pentru întreg anul.

Piața de datorie publică pare să beneficieze de pe urma revenirii lichidității excedentare în sistemul bancar. Licitația de atragere depozite din această săptămână a BNR a adunat 4,66 miliarde de lei, față de 2,86 miliarde de lei în săptămâna anterioară. În decembrie BNR nu a mai reușit să atragă bani din piață, ceea ce a indicat un posibil deficit de lichiditate, într-o perioadă în care Ministerul de Finanțe a avut nevoie de împrumuturi suplimentare pentru acoperirea deficitului bugetar mai mare.

Banca Națională a menținut dobânda cheie la 2,5%, precum și angajamentul pentru controlul strict al lichdității.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul finantelor
obligatiuni
titluri de stat
datorie publica