Moneda Euro, la a 20-a aniversare: Folosită de 340 de milioane de cetățeni ai Europei, a doua cea mai importantă valută din lume

Moneda Euro, la a 20-a aniversare: Folosită de 340 de milioane de cetățeni ai Europei, a doua cea mai importantă valută din lume
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 ian 2019

Moneda Euro a fost sărbătorită marți la sediul Parlamentului European de la Strasbourg, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la lansare. Antonio Tajani, președintele Parlamentului European, Mario Draghi, președintele Băncii Centrale Europene, și Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, au vorbit - într-o sesiune solemnă - despre cele două decenii ale monedei unice europene, dar și despre provocările cu care se va confrunta.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Sesiunea solemnă a fost deschisă de Antonio Tajani, președintele Parlamentului European, care a spus: „Astăzi, celebrăm a 20-a aniversare a monedei noastre, Euro, folosită de 340 de milioane de cetățeni ai Europei. Este a doua cea mai importantă valută din lume, potrivit celui mai recent studiu al Eurobarometer. Trei europeni din patru au o părere pozitivă despre Euro”, scrie News.ro.

Președintele PE a explicat faptul că moneda unică europeană a acționat ca un „scut” care a protejat economiile statelor membre care o folosesc.

Răscumpărările la SIF Transilvania ar fi cu dedicație pentru a facilita ieșirea din acționariat a fostului arbitru Frățilă. Valorile mobiliare la schimb - acțiuni COMCM. Tranzacție de 5-6 milioane euro CITEȘTE ȘI Răscumpărările la SIF Transilvania ar fi cu dedicație pentru a facilita ieșirea din acționariat a fostului arbitru Frățilă. Valorile mobiliare la schimb - acțiuni COMCM. Tranzacție de 5-6 milioane euro

„Chiar în această încăpere sunt mulți colegi care critică arhitectura Euro și o consideră o piedică în ceea ce privește competitivitatea. Ei consideră și politicile de austeritate ca fiind greșite. Cu toate acestea, eu consider că Euro este un lucru bun și nu poate reprezenta un final el însuși”.

Tajani a vorbit despre o posibilă viitoare criză economică. „Există riscul că va exista o nouă recesiune în anumite țări din Europa. Există creșteri la nivelul dispariților economice și sociale în diferite părți ale zonei euro, iar în anumite regiuni unul din doi tineri nu are un loc de muncă. Este absolut inacceptabil”.

Președintele PE vede ca o soluție „instrumente efective pentru relansarea investițiilor care să susțină economia reală”.

„Așadar, este important să dăm curs urgent cererii acestui Parlament de a avea un buget adecvat acestor provocări. Ceea ce se întâmplă astăzi nu este doar o celebrare, trebuie să privim în urmă pentru a vedea ce greșeli am făcut și să vedem ce probleme există încă ce trebuie rezolvate”.

El a făcut apel la liderii europeni pentru a își asuma responsabilitatea și să demareze urgent schimbările necesare pentru a consolida Euro, să relanseze creșterea economică și crearea de locuri de muncă. „Pentru că fără muncă nu există libertate, iar fără muncă nu există demnitate”.

Președintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a vorbit despre „primii 20 de ani ai monedei Euro” și a pus accentul pe solidaritate.

„Suntem mai puternici împreună. Cu piața unică avem un motor puternic al creșterii susținute. Exporturile au crescut cu 20% față de momentul în care a fost introdusă moneda. Prețurile stabile au dat încredere cetățenilor. Firmele au investit și au creat locuri de muncă. Să fim împreună crește abilitatea țărilor să își mențină suveranitatea, care altfel ar fi pierdută. Avem o voce pe piața internațională”.

El a precizat, totuși, că în unele țări nu toate beneficiile euro au fost realizate pe deplin, iar asta – a mai spus Draghi – poate fi făcut „doar împreună”.

„Parlamentul European a avut și are un rol fundamental în ghidarea statelor spre viitorul european. Vrem să ducem la început ce am început în urmă cu două decenii”.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a apreciat demersul din urmă cu 20 de ani drept unul de succes. „Am fost numiți nebuni când am creat moneda unică europeană. Acum nu mai auzim asta. Astăzi, putem vedea, cu satisfacție și bucurie, că ne-am îmbarcat într-un demers de succes”.

viewscnt
Afla mai multe despre
moneda euro
antonio tajani