National Bank of Greece vinde participația la Finansbank pentru 2,75 miliarde euro

National Bank of Greece vinde participația la Finansbank pentru 2,75 miliarde euro
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 22 dec 2015

National Bank of Greece (NBG), cel mai mare grup bancar elen, a ajuns la un acord cu Qatar National Bank pentru vânzarea participației de 99,81% la subsidiara din Turcia a Finansbank, în schimbul a 2,75 miliarde de euro, a anunțat marți banca elenă. Tranzacția face parte din planul de restructurare al NBG, iar fondurile vor fi utilizate pentru a acoperi deficitul de capital, evidențiat la testele de stres derulate recent de Banca Centrală Europeană.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Pe lângă cele 2,75 miliarde de euro, Qatar National Bank va plăti băncii din Grecia 910 milioane de euro în contul unui împrumut acordat Finansbank. Per total, tranzacția va majora lichiditățile NBG cu aproximativ 3,5 miliarde de euro, potrivit unui comunicat al NBG.

Analiștii estimau că vânzarea participației la subsidiara din Turcia va aduce NBG lichidități de aproximativ 3 miliarde de euro.

"După aproape 10 ani de prezență pe piața din Turcia, NBG renunță la Finansbank pentru a-și onora angajamentele față de acționari și de autoritățile europene. În urma tranzacției, NBG va fi banca cu cel mai mare capital și cea mai bună lichiditate", a spus Leonidas Fragkiadakis, directorul general al NBG.

Tranzacția ar urma să fie încheiată în prima jumătate a anului 2016, după obținerea avizelor necesare din partea autorităților de reglementare.

NBG a anunțat în luna noiembrie că va renunța la Finansbank pentru a-și acoperi deficitul de capital. Cel mai mare grup bancar elen are un deficit total de capital de 4,48 miliarde de euro, din care 1,45 miliarde de euro în cazul scenariului de bază.

NBG este cel mai mare creditor din Grecia, cu o rețea locală de 528 unități și 1.432 ATM-uri. La nivel internațional, grupul este prezent în 11 țări și are peste 34.000 de angajați. În România, NBG deține o participație de 92,3% la Banca Românească, instituție preluată în 2003 de la Fondul Româno-American de Investiții.

viewscnt
Afla mai multe despre
nbg
national bank of greece
finansbank
vanzare
trazactie
capital