Numărul beneficiarilor creditelor pentru Prima Casă scade semnificativ în 2018 față de ultimii 3 ani. Guvernul va aloca alți bani pentru garanții

Numărul beneficiarilor creditelor pentru Prima Casă scade semnificativ în 2018 față de ultimii 3 ani. Guvernul va aloca alți bani pentru garanții
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 31 oct 2018

Numărul creditelor acordate în programul Prima Casă, în care statul garantează împrumuturile pentru locuințe, va scădea cu mai mult de un sfert în 2018 comparativ cu ultimii trei ani, conform estimărilor analizate de Profit.ro. În timp ce autoritățile susțin că a crescut valoarea garanțiilor acordate, agenții imobiliari dau vina pe creșterea substanțială a indicelui Robor, care a scumpit creditele.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Conform unui document oficial al Ministerului Finanțelor, în primele 8 luni ale anului curent au fost acordate 20.907 de credite în programul Prima Casă.  

Totodată, ministerul arată că, până la finele anului, vor mai fi alocați 416 milioane lei pentru Prima Casă, fapt care va conduce la un număr estimat de 25.534 de garanții acordate de stat pentru 2018.

În acest condiții, numărul creditelor acordate anul acesta va scădea însă cu aproape 10.000 față de media ultimilor 3 ani, adică o scădere de 27,5% față de media ultimilor 3 ani. 

Numărul beneficiarilor creditelor pentru Prima Casă scade semnificativ în 2018 față de ultimii 3 ani. Guvernul va aloca alți bani pentru garanții

În total, valoarea garanțiilor emise de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM), în numele și în contul statului de la începutul programului pană la 31 august 2018, este de 5.2 miliarde euro (respectiv 23 miliarde lei), ceea ce reprezintă un volum total al creditelor acordate de finanțatori pentru Prima Casă de 10,4 miliarde euro (respectiv 46 miliarde lei).

Executările de garanții plătite de stat pentru credite Prima Casă intrate în default au crescut cu 38% în 2017 CITEȘTE ȘI Executările de garanții plătite de stat pentru credite Prima Casă intrate în default au crescut cu 38% în 2017

Reprezentanții FNGCIMM susțineau că pentru primele 5 luni ale anului, comparativ cu anul 2017, valoarea medie a garanțiilor acordate pentru creditele Prima Casă a crescut cu 7%, de la 94.000 lei la 101.200 lei, iar ponderea imobilelor noi achiziționate prin program a atins 60%. Acest lucru ar putea explica în parte scăderea numărului de credite, ca urmare a majorării valorii acestora.

În schimb, în contextul în care anul trecut piața imobiliară a înregistrat pentru prima data o scădere în ultimii 3 ani, agenții imobiliari dau vina pe influența crescută a ceea ce se întâmplă în domeniul creditării.

„Începând din a doua jumătate a anului trecut, ritmul de creștere a prețurilor proprietăților rezidențiale a încetinit din cauza volatilității cererii pe segmentul Prima Casă, din cauza scăderii ofertei de proprietăți existente, precum și numărului insuficient de locuințe nou-construite", declara recent Adrian Erimescu, CEO Imobiliare.ro. 

ANALIZĂ Prima Casă a devenit periculoasă! Concluzia, asumată și de \ CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Prima Casă a devenit periculoasă! Concluzia, asumată și de "Sfatul Înțelepților" din BNR, Finanțe și ASF

Astfel, dacă anul trecut mulți români s-au grăbit să acceseze un credit Prima Casă din pricina fondurilor limitate, în al doilea pătrar din 2018 lucrurile s-au mai potolit pe fondul creșterii susținute a indicelui Robor, unii dintre potențialii cumpărători preferând chiar să-și amâne decizia de achiziție. 

Anul trecut, Executivul a aprobat o strategie pe 5 ani a programului Prima Casă. Aceasta prevedea, pentru 2017, un plafon anual de garanții de 2,5 miliarde lei și de aproximativ 2 miliarde de lei pentru anii 2018, 2019 și 2020. Pentru ultimul an al programului, 2021, plafonul garanțiilor ar urma să scadă la 1,5 miliarde de lei.

Între timp, reperezentanții Băncii Naționale a României (BNR) susțin că Programul Prima Casă a fost bine construit de la început, dar acum trebuie schimbat pentru că nu mai are integral un rol social. Directorul Direcției de Stabilitate financiară din BNR, Eugen Rădulescu, afirma în urmă cu câteva săptămâni că prin acest program se dau în prezent credite inclusiv pentru case de vacanță sau pentru apartamente de 300.000 euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
prima casa
credit
garantii
numar
beneficiar
sacadere
imobiliar
robor
finante
minister
guvern
bnr
fond
garantare