Oficialii BCE doresc să încheie rapid achizițiile de obligațiuni și să majoreze dobânda

Oficialii BCE doresc să încheie rapid achizițiile de obligațiuni și să majoreze dobânda
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 apr 2022

Responsabilii de la Banca Centrală Europeană doresc să încheie cât mai rapid posibil achizițiile de obligațiuni și să majoreze dobânda de referință, încă din luna iulie și cel mai târziu în septembrie, au declarat pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

BCE a început în acest an să elimine stimulentele într-un ritm lent dar explozia inflației pune acum presiuni asupra responsabililor de la BCE să pună capăt rapid măsurilor neconvenționale de sprijin monetar, arată Agerpres.

Principalul obstacol până acum a fost faptul că prognozele pe termen lung arătau că inflația va reveni sub ținta de 2%, avută în vedere de BCE, dar cele mai recente estimări prezentate responsabililor BCE, la reuniunea lor din 14 aprilie, au arătat că chiar și în 2024 inflația va fi peste ținta avută în vedere de BCE, susțin sursele.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Nu suntem încă într-un moment de panică. Investitorii arată încredere în piețele bursiere CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Nu suntem încă într-un moment de panică. Investitorii arată încredere în piețele bursiere

Membri consiliului guvernatorilor critică de mult timp BCE pentru că a subestimat inflația, care luna trecută a atins un maxim istoric de 7,5%, și consideră că noile prognoze sunt un pas spre recunoașterea realității. "Atunci când economistul șef al BCE, Philip Lane, a prezentat noile cifre, mulți au aplaudat", au dezvăluit sursele citate de Reuters.

Vineri, președintele BCE, Christine Lagarde a spus că achizițiile de obligațiuni ar trebui să se încheie în trimestrul al treilea, adăugând că o majorare de dobândă în acest an este posibilă.

Aproape toate sursele citate de Reuters au spus că se așteaptă la cel puțin două majorări de dobândă în acest an, iar unii susțin că este posibilă chiar o a treia majorare, însă toate acestea depind de modul cum vor reacționa piețele la deciziile BCE. Piețele au început deja să ia în calcul o majorare a costului creditului cu 85 de puncte de bază în acest an, ceea ce ar însemna mai mult de trei majorări de câte 25 de puncte de bază fiecare, ceea ce ar permite ca dobânda la depozite, care în prezent este la minus 0,5%, să revină în teritoriul pozitiv pentru prima dată după 2014.

Însă dobânzile pot să crească numai după ce BCE va pune capăt achizițiilor de obligațiuni și toate sursele consultate de Reuters, și care au dorit să își păstreze anonimatul, au apreciat că acest lucru ar urma să se întâmple pe 30 iunie sau 1 iulie. Aceasta înseamnă că BCE ar urma să fie în poziția necesară pentru a majora dobânzile la reuniunea de politică monetară din 21 iulie. "Dacă nu vom avea o schimbare dramatică a perspectivei, aș miza pe o majorare în luna iulie", a spus una din surse.

PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Este posibil să avem fluctuații considerabile pe piața criptomonedelor în perioada următoare CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Este posibil să avem fluctuații considerabile pe piața criptomonedelor în perioada următoare

Cu toate acestea, alte surse au spus că ar prefera în continuare să aștepte până la reuniunea din septembrie, unul dintre motive fiind și acela că atunci vor fi disponibile noile prognoze iar un altul fiind dorința de a evita o importantă decizie de politică monetară în perioada vacanței de vară, când lichiditatea este mai scăzută.

Ultima dată când BCE a majorat dobânda de politică monetară a fost în 2011, chiar înainte de debutul crizei datoriilor din zona euro, o mișcare pe care mulți o consideră cea mai mare greșeală de politică monetară făcută până acum de instituția de la Frankfurt. "Amintirea acelei decizii încă ne bântuie. Unii se tem să facă o greșeală similară", a declarat una din surse. 

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
obligatiuni