Omul de la cârma instituției care gestionează IMM Invest: Foarte multă lume a crezut că e un program în care se dădeau tigăi gratis

Omul de la cârma instituției care gestionează IMM Invest: Foarte multă lume a crezut că e un program în care se dădeau tigăi gratis
scris 26 iul 2020

IMM Invest a plecat, de la bun început, cu o imagine falsă, iar foarte multă lume a crezut că este vorba despre un program în care se dădeau tigăi gratis, a declarat Cristian Păun, președintele Consiliului de Administrație al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM).

Șeful Fondului care administrează programul IMM Invest, Cristian Păun a criticat percepția care există în interiorul mediului antreprenorial și în opinia publică față de scopurile și natura acestuia. "IMM Invest a plecat de la bun început cu o imagine falsă asupra programului, mai ales asupra celor care, teoretic, ar fi fost potențiali beneficiari”, a declarat acesta într-o intervenție la Digi24 preluată de Agerpres. „Foarte multă lume a crezut că este vorba despre un program, ca să parafrazez un prieten, în care se dădeau tigăi gratis. Nu a fost așa ceva. Este un program de creditare pe care eu l-am asemăna cu următoarea metaforă: te afli într-o secetă, te afli în fața unui câmp pe care trebuie să-l salvezi și tu, practic, încerci să identifici acele fire verzi de porumb pe care trebuie să le uzi.”

El a amintit că programul a fost demarat în februarie, cu un buget inițial de 800 de milioane de lei și cu un ajutor de stat în spate. A”Venind criza, s-a schimbat situația. Ne-am trezit cu plafon de 15 miliarde de lei care avea în spate ajutor de stat pe partea de dobândă și comision, o treabă destul de importantă. Ca să nu mai spun de faptul că apoi a venit legea în Parlament care a modificat Ordonanța de Urgență IMM Invest și care a mai adăugat 15 miliarde de lei. Deci, ipotetic, astăzi vorbim despre un plafon de 30 de miliarde de lei", a spus Păun.

Programul IMM Factor: Guvernul va garanta 50% din facturile decontate de firme la bănci CITEȘTE ȘI Programul IMM Factor: Guvernul va garanta 50% din facturile decontate de firme la bănci

Acesta a adăugat că a fost nevoie de o perioadă de lămuriri în care s-a precizat că IMM Invest este un program care presupune o analiză din partea băncii, iar cel care îl accesează "trebuie să dai banii înapoi".

"Lumea a crezut că acest program este un program în care se dau finanțări directe din buget, granturi nerambursabile. Foarte multe IMM-uri, unele dintre ele lansate prin Start-Up Nation sau pe programe similare, au crezut că pot apela la acești bani, să ia banii și să nu-i dea înapoi. A trebuit o perioadă să explicăm că este un program de creditare, în care trebuie să dai banii înapoi, plătești poate și dobândă în viitor. Este un program care teoretic presupune o analiză din partea băncii. Chemi specialistul să se uite la acel teren afectat de secetă și spui "Arată-mi unde e porumbul verde"", a mai afirmat oficialul.

viewscnt
Afla mai multe despre
banci
imm invest
cristian paun