Preluarea Credit Suisse de către UBS se complică. Sute de investitori pregătesc atacarea în justiție

Preluarea Credit Suisse de către UBS se complică. Sute de investitori pregătesc atacarea în justiție
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 aug 2023

Sute de acționari individuali de la fosta bancă elvețiană Credit Suisse, inclusiv foști acționari ai băncii, au de gând să demareze luni o acțiune în justiție la un tribunal comercial din Zurich, prin care să conteste operațiunea de preluare a Credit Suisse de către UBS.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit Financial Times, Asociația pentru protecția investitorilor elvețieni (SASV), care reprezintă interesele investitorilor de retail intenționează să demareze acțiunea în justiție în numele a aproximativ 500 de investitori de la Credit Suisse care au suferit pierderi importante în luna martie a acestui an, când Credit Suisse a fost preluată de către UBS.

VIDEO Noul pod de la Brăila a început să se strice CITEȘTE ȘI VIDEO Noul pod de la Brăila a început să se strice

Preluarea, care a fost orchestrată de către autoritățile elvețiene, le-a refuzat acționarilor de la ambele bănci dreptul de a se pronunța prin vot asupra tranzacției. Suma de trei miliarde de franci elvețieni (3,4 miliarde de dolari) plătită de UBS pentru Credit Suisse a fost mai mică de jumătate decât valoarea de piață a Credit Suisse la ultima ședință de tranzacționare înainte de anunțarea tranzacției, relatează Agerpres.

Secretarul general de la SASV, Arik Roschke a sugerat că UBS are tot interesul să ajungă la o înțelegere amiabilă în afara tribunalului. În cazul în care judecătorul va da dreptate reclamanților, UBS ar putea fi obligată să îi despăgubească pe toți acționarii, ceea ce ar putea să o coste miliarde de dolari, însă dacă ajunge la o înțelegere amiabilă, doar reclamanții care sunt parte a acestui proces vor fi despăgubiți.

"UBS a preluat una din cele mai bine capitalizate bănci din Europa la un preț foarte mic", susține Arik Roschke.

Chiar dacă majoritatea reclamanților sunt elvețieni, există și investitori din Marea Britanie, SUA, Germania, Austria, Thailanda și Dubai. În plus, mulți dintre reclamanți sunt foști angajați la Credit Suisse care au dobândit acțiuni la banca la care lucrau în cadrul pachetelor lor de remunerație.

DOCUMENTE Comuniștii români din perioada interbelică se certau și se pârau la Moscova, pe care o susțineau în dezmembrarea României CITEȘTE ȘI DOCUMENTE Comuniștii români din perioada interbelică se certau și se pârau la Moscova, pe care o susțineau în dezmembrarea României

"O parte dintre reclamanți au lucrat la Credit Suisse timp de 30 de ani și o parte din remunerația lor a fost în acțiuni", a adăugat Roschke. Potrivit acestuia, unii din foști angajați de la Credit Suisse aveau acțiuni care în urmă cu 15 ani valorau peste 80 de franci pe acțiune, dar în cadrul preluării de către UBS au primit doar 0,76 franci pentru fiecare acțiune. "Acești oameni au rămas în cadrul companiei și acum au pierdut totul. Este trist pentru acești acționari că au fost pedepsiți pentru loialitatea lor", a mai spus Arik Roschke.

Aceasta este a doua acțiune colectivă în justiție demarată de acționarii de la Credit Suisse împotriva preluării de către UBS, și în paralel sunt alte acțiuni în justiție demarate de deținătorii de obligațiuni Credit Suisse după ce valoarea obligațiunilor lor a fost redusă semnificativ în cadrul tranzacției.

Recent, UBS Group a decis să pună capăt unui acord cu guvernul elvețian pentru acoperirea pierderilor pe care le-ar putea suferi în urma preluării Credit Suisse. Gigantul transmite, astfel, că integrarea este pe drumul cel bun și că activele creditorului aflat în dificultate ar putea fi mai puțin problematice decât estimările inițiale.

viewscnt
Afla mai multe despre
credit suisse
ubs
proces
investitori
acționari
justiție
preluare