Doar 10-11 bănci din cele 32, existente pe piața din România, s-ar califica pentru impozitul de 2% pentru că au o cotă de piață a activelor de sub 0,2%, susține Diana Coroabă, partener PwC România, arătând că pentru majoritatea băncilor impozitarea efectivă va crește foarte mult în a doua parte a anului și anul viitor.
„Băncile vor datora un impozit suplimentar de 4% pentru veniturile realizate între 1 iulie 2025 și 31 decembrie 2025. În anul 2026, impozitul va rămâne 4% pentru toate veniturile. În perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2025, cota rămâne la 2%. Există o excepție de la această cotă de impozitare de 4% pentru băncile care au o cotă de piață mai mică de 0,2%. Pentru această cotă de piață se ia ca și an de referință anul 2024 și ea se calculează ca fiind ponderea activelor nete ale băncii raportate la activele nete totale ale sistemului bancar. Din informațiile noastre sunt 32 de bănci existente la 1 ianuarie 2025, din care doar 10-11 s-ar califica pentru impozitul de 2%. Deci ar fi bănci care ar avea o cotă de piață sub 0,2%. Dar menționez că aceste bănci sunt fie bănci de nișă, fie sucursale bancare cu activitate limitată în România. Băncile cu activitate mare, cu active mari, toate vor intra, bineînțeles, la cota crescută de impozitare”, a explicatCoroabă, în cadrul unei conferințe organizate PwC România privind implicațiile pe care le va avea asupra contribuabililor pachetul de măsuri fiscale anunțat de guvern.
Acest impozit suplimentar va avea un impact semnificativ asupra profitabilității băncilor, deoarece este o cheltuială nedeductibilă la calculul impozitului pe profit, arată Coroabă.
Dacă, în 2024, cota efectivă de impozitare pentru sectorul bancar a fost de 23%, în 2025, ca urmare a creșterii cotei de impozit la 4% pentru jumătate de an, la băncile cu cod=te de piață de peste 0,2%, cota efectivă de impunere crește în medie la 29%, iar în 2026 la 34% în medie. Sarcina fiscală nu este distribuită uniform, întrucât cota efectivă de impozitare variază între 24% și 61% în 2025, și 27% și 87% în anul 2026, arată expertul PwC.
„Chiar vor fi unele cazuri în care cota efectivă de impozitare va fi de peste 100% pentru băncile care înregistrează pierdere sau cele cu un profit foarte mic raportat la cifra de afaceri”, spune Coroabă, precizând că a determinat cota efectivă pentru sistemul bancar prin ponderea impozitului pe profit și suplimentar în total profit contabil brut în sistemul bancar, ținând cont de profiturile anului 2024.
Guvernul și-a asumat luni răspunderea, în Parlament, pe primul pachet de măsuri fiscale pentru reducerea deficitului bugetar, printre prevederile adoptate fiind introducerea unui impozit suplimentar pentru instituțiile de credit. Astfel, pentru instituțiile de credit cu o cotă de piață mai mică de 0,2% se propune o cotă de impozitare de 2%, cota de piață fiind stabilită pe baza mediei cotelor de piață din anul precedent, de 4%, pentru perioada 1 iulie 2025 - 31 decembrie 2025 inclusiv și de 4%, începând cu data de 1 ianuarie 2026.