PwC riscă să piardă dreptul de a audita bănci în Ucraina după ce nu a raportat o gaură de 5,5 miliarde de dolari în bilanțul PrivatBank, naționalizată în decembrie

PwC riscă să piardă dreptul de a audita bănci în Ucraina după ce nu a raportat o gaură de 5,5 miliarde de dolari în bilanțul PrivatBank, naționalizată în decembrie
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 10 iul 2017

Ucraina ar putea revoca dreptul firmei de audit și consultanță PricewaterhouseCoopers (PwC) de a audita băncile din țară după ce autoritățile au descoperit o gaură de 5,5 miliarde de dolari în bilanțul PrivatBank, bancă ce a fost naționalizată anul trecut și care a avut PwC în rolul de auditor, potrivit Financial Times.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

Banca Națională a Ucrainei s-a declarat ”profund dezamăgită de calitatea auditului PwC la PrivatBank” și spune că va adopta “măsuri adecvate în această privință”.

”Nu am fost informați că Banca Națională a Ucrainei a decis să ne scoată de pe lista auditorilor bancari, iar dacă acest lucru se va dovedi adevărat, vom lua toate măsurile pentru a schimba această decizie”, a declarat un purtător de cuvânt al PwC.

PREMIERĂ Instanța dispune reechilibrarea unui împrumut în franci elvețieni și rambursarea soldului rămas la cursul din 2008 CITEȘTE ȘI PREMIERĂ Instanța dispune reechilibrarea unui împrumut în franci elvețieni și rambursarea soldului rămas la cursul din 2008

Banca Centrală a Ucrainei a punctat că “are dreptul să înlăture o firmă de audit de pe lista celor care au dreptul de a audita bănci și să ceară camerei auditorilor financiari să retragă dreptul unei firme de a audita orice entitate din Ucraina”.

În decembrie 2016, Ucraina a naționalizat cea mai mare bancă a țării, PJSK PrivatBank, după ce acționarii miliardari Igor Kolomoisky și Gennady Bogolyubov nu au respectat planul de recapitalizare a acesteia.

PrivatBank avea, la 1 decembrie, un deficit de capital de 148 de miliarde de hryvnia (5,6 miliarde de dolari).

Circa 97% din creditele corporate din portofoliul băncii ar fi mers către companii controlate de acționarii instituției financiare.

EXCLUSIV Falimentul Arelco Power, aprobat de creditori. Hidroelectrica cere tragerea la răspundere a șefilor, Axpo Energy vrea analiza actelor pe 2 ani, care s-ar putea încadra în noțiunea de \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Falimentul Arelco Power, aprobat de creditori. Hidroelectrica cere tragerea la răspundere a șefilor, Axpo Energy vrea analiza actelor pe 2 ani, care s-ar putea încadra în noțiunea de "frauduloase"

“PwC a eșuat să devină a treia linie de apărare în ceea ce privește utilizarea fondurilor atrase de la clienții cu depozite. Banca a fost stroarsă de aceste fonduri prin intermediul creditelor acordate unor persoane din interior”, potrivit băncii centrale din Ucraina.

La finele lunii iunie, autoritatea britanică de supraveghere în domeniul contabil (FRC) a lansat o investigație privind rapoartele de audit realizate de PwC la gigantul de telecomunicații BT Group. Firma din “Big Four” a fost amendată, luna trecută, cu suma record de 5 milioane lire sterline pentru modul în care a verificat registrele contabile ale companiei britanice Connaught.

viewscnt
Afla mai multe despre
ucraina
privatbank
pwc
audit