Raiffeisen Bank a făcut un profit record în România anul trecut. Creștere fulminantă de profit și la nivelul grupului, dar cei mai mulți bani sunt blocați la ruși

Raiffeisen Bank a făcut un profit record în România anul trecut. Creștere fulminantă de profit și la nivelul grupului, dar cei mai mulți bani sunt blocați la ruși
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 1 feb 2023

Grupul austriac Raiffeisen a încheiat cu un profit record, de 254 de milioane de euro, anul trecut  în România, în creștere cu 47% față de rezultatul din 2021, pe fondul creșterii puternice a veniturilor din dobânzi, dar și a volumului de credite. Anterior, cel mai bun rezultat al băncii în termeni nominali fusese 2018.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

 

Cum conlucrează autoritățile de management cu băncile, consultanții și clienții, măsurile care pot îmbunătăți relația între partenerii implicați în proiecte, greșelile de evitat în relația bănci-clienți, soluțiile pentru a crește sumele cheltuite efectiv în proiecte din sumele deja alocate din PNRR, care stau în conturi vor fi anunțate la conferința Profit.ro & First Bank, programată pentru 14 februarie și care va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV

Raiffeisen Bank a încheiat anul trecut cu un rezultat impresionant și la nivelul grupului (+164%), însă cea mai mare parte a profitului nu poate fi distribuită, fiind blocată în Rusia.

Raiffeisen a realizat anul trecut venituri nete din dobânzi de 489 de milioane de euro în România, în creștere cu aproape o treime față de 2021, potrivit rezultatelor publicate de grupul Raiffeisen Bank International la Viena, unde este prezentată și situația defalcată pe toate piețele unde activează. Creșterea veniturilor nete din dobânzi vine în contextul creșterii ratelor de dobândă la credite, dar și a creșterii volumului de împrumuturi în sold, ceea ce a generat încasări mai mari.

ULTIMA ORĂ Guvernul a împrumutat o nouă sumă masivă din piața externă, după ce la începutul lunii a mai luat de la investitori 4 miliarde de dolari CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul a împrumutat o nouă sumă masivă din piața externă, după ce la începutul lunii a mai luat de la investitori 4 miliarde de dolari

Veniturile din comisioane au rămas relativ stabile la 180 de milioane de euro.

Veniturile operaționale au crescut cu o cincime la 661 de milioane de euro.

ANALIZĂ Mitul băncilor cumpărate \ CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Mitul băncilor cumpărate "pe nimic" de austrieci: Erste mai are peste 100 de ani până să recupereze banii dați pentru BCR. Câștig mai bun la Raiffeisen, după preluarea falimentarei Bănci Agricole

Cheltuielile cu personalul au crescut și ele puternic, cu o cincime la 157 de milioane de euro – o parte din creștere este determinată de majorarea numărului de angajați cu 285 la 5.084.

Celelalte cheltuielile administrative au fost și ele mai mare cu aproape 8% la 107 milioane de euro.

În total, cheltuielile administrative generale au crescut cu aproape 13% la 310 milioane de euro și rezultatul operațional s-a îmbunătățit cu aproape 28% la 350 de milioane de euro.

Raportul cost/venit s-a îmbunătățit cu peste 3 puncte procentuale la 47%, dar la acest capitol mai este loc de îmbunătățiri – spre exemplu UniCredit, care a raportat un profit de 208 milioane de euro în România aul trecut, a avut un raport cheltuieli/venituri de sub 38%.

Raiffeisen a mai majorat și cheltuielile cu provizioanele de credit cu 35% la 30 de milioane de euro, în timp ce cheltuielile cu contribuțiile la fondurile de garantare au crescut cu 40% la 14 milioane de euro.

PROFIT NEWS TV Ionuț Encescu, First Bank: Emitem scrisori de garanție firmelor și în aceeași zi. Nevoia o să crească cu intrările de bani europeni. Sunt semne de optimism în creditare pentru acest an CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Ionuț Encescu, First Bank: Emitem scrisori de garanție firmelor și în aceeași zi. Nevoia o să crească cu intrările de bani europeni. Sunt semne de optimism în creditare pentru acest an

Profitul după taxe s-a majorat, astfel, cu 47% de la 173 de milioane de euro în 2021 la 254 de milioane de euro. Randamentul capitalurilor s-a îmbunătățit de la 16% la aproape 23%, al doilea cel mai ridicat de după criza financiară.

Rezultatul din 2022 este unul record în termeni nominali, precedentul fiind stabilit în 2018, când banca încheiase cu 192 de milioane de euro. Datele ce urmează să fie publicate de Raiffeisen Bank România în 23 februarie vor diferi cel mai probabil ușor de cele publicate la Viena azi, așa cum se întâmplă în fiecare an.

Activele băncii au crescut anul trecut cu sub 5% la 12,6 miliarde de euro și s-a petrecut o reașezare în structura lor. Banca a creditat mai mult clientela, cu un avans al portofoliului de împrumuturi de 21% la 8,1 miliarde de euro, cea mai importantă creștere fiind pe sectorul companiilor, care a devenit majoritar în structura băncii în detrimentul clienților persoane fizice.

Conturile bancare din Bulgaria vor fi convertite automat din leva în euro în ziua introducerii monedei unice europene CITEȘTE ȘI Conturile bancare din Bulgaria vor fi convertite automat din leva în euro în ziua introducerii monedei unice europene

Depozitele au rămas constante la 10 miliarde de euro, astfel că raportul credite/depozite a crescut de la 65% la 79%.

Marja netă de dobândă a crescut cu 0,6 puncte procentuale la 4,2%.

În același timp, rata expunerilor neperformante s-a diminuat de la 2,1% la 1,7%, un efect fiind aici și din creșterea volumului de credite, ce a diluat neperformantele existente.

Banca a redus numărul de sucursale cu 7 anul trecut la 297 și a păstrat numărul de clienți la 2,3 milioane.

La nivel de grup, Raiffeisen Bank International a încheiat anul trecut cu un profit net în creștere cu 164% la 3,63 miliarde de euro. O parte consistentă din acest profit a fost, însă, realizat în Rusia (2 miliarde de euro, de peste 5 ori mai mare decât în 2021) și nu poate fi distribuit din cauza sancțiunilor și contrasancțiunilor. În Belarus, unde se aplică același regim, profitul a fost de 113 milioane de euro. De asemenea, RBI a mai înregistrat și un venit net de 453 de milioane de euro din vânzarea afacerii din Bulgaria.

Astfel, excluzând aceste elemente, profitul net a crescut cu 35% la 949 de milioane de euro. Veniturile din dobânzi au crescut cu 37% la 3,4 miliarde de euro (fără Rusia și Belarus), cele din comisioane cu 16% la 1,7 miliarde de euro. Grupul avea active totale de 207 miliarde de euro la finele anului trecut (dintre care 26,9 miliarde de euro în Rusia), în creștere cu aproape 8% față de 2021.

Rata de capital de nivel 1 a RBI a fost de 17,3% la finele anului trecut și ar fi de 14%, peste nivelurile minime reglementate, dacă valoarea afacerii din Rusia ar urma să fie ștearsă.

„În ultimele unsprezece luni, Grupul RBI a avansat cu evaluarea tuturor opțiunilor strategice pentru viitorul Raiffeisenbank din Rusia, inclusiv o ieșire atent gestionată. Când ne-am anunțat evaluarea, ne așteptam ca acest proces să dureze. În derularea acestuia, operăm într-un mediu de piață complex și necunoscut anterior. Aceasta include cerințe legale și de reglementare în continuă schimbare", scrie președintele RBI Johann Strobl.

Raiffeisen este printre grupurile europene care au încă afaceri în Rusia, unde avea active totale de 26,9 miliarde de euro anul trecut (în creștere cu 43% față de 2021), dintre care active ponderate la risc de 16,3 miliarde de euro, 127 de sucursale, peste 9.500 de angajați și 3,2 milioane de clienți (cu 1,2 milioane sub nivelul din 2021).

UniCredit are, de asemenea, afaceri importante în Rusia, cu active ponderate la risc de 16,2 miliarde de euro la finele anului trecut, când a înregistrat și o pierdere de 220 de milioane de euro.

Societe Generale a vândut afacerile din Rusia, unde opera în principal prin Rosbank, în luna mai a anului trecut, cu o pierdere de 3,2 miliarde de euro.

Fondator rus al unei platforme de criptomonede, arestat noaptea în Miami. \ CITEȘTE ȘI Fondator rus al unei platforme de criptomonede, arestat noaptea în Miami. "Astăzi dăm o lovitură ecosistemului criptomonedelor."

Managementul RBI recomandă plata unui dividend de 0,8 euro pe acțiune.

Pentru acest an RBI se așteaptă la o creștere de 3-5% a creditării și la venituri din dobânzi de 3,2-3,4 miliarde de euro și de 1,6 miliarde de euro din comisioane (date fără Rusia și Belarus).

viewscnt
Afla mai multe despre
raiffeisen bank
profit raiffeisen bank
rezultat raiffeisen bank
raiffeisen bank international