Raiffeisen încearcă să încheie un acord cu Sberbank, pentru a-și reduce expunerea pe piața rusă

Raiffeisen încearcă să încheie un acord cu Sberbank, pentru a-și reduce expunerea pe piața rusă
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 mar 2023

Raiffeisen Bank International (RBI) caută să schimbe profituri de 400 de milioane de euro blocate în Rusia cu numerar blocat în Europa al celui mai mare grup bancar rusesc, Sberbank, un plan care reliefează eforturile creditorului austriac de a-și reduce expunerea pe piața rusă, se arată într-un articol apărut în publicația britanică Financial Times (FT).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Acordul de schimb, prezentat la reuniunea de săptămâna trecută a Consiliului de Administrație al Raiffeisen, presupune ca Sberbank să primească ruble de la subsidiara rusă a Raiffeisen, care nu pot fi scoase din țară din cauza restricțiilor de capital impuse de Kremlin, au declarat pentru FT surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.

Goldman Sachs și-a revizuit prognozele de creștere pentru SUA după criza bancară CITEȘTE ȘI Goldman Sachs și-a revizuit prognozele de creștere pentru SUA după criza bancară

Ca parte a așa numitului "proiect pasărea roșie", Raiffeisen va obține în schimb numerarul subsidiarei Sberbank din Europa, scrie Agerpres.

"Considerați această tranzacție echivalentul financiar al unui schimb de prizonieri în războiul rece", susține una sursele implicate în realizarea tranzacției.

Această soluție creativă va provoca probabil suspiciuni din partea autorităților și politicienilor occidentali deoarece ar însemna să permită băncii de stat rusești să-și recupereze o parte din numerarul blocat în Europa. Orice tranzacția va trebui aprobată de autoritățile de reglementare din Washington, Bruxelles și Moscova.

O sursă apropiată de Sberbank a avertizat că finalizarea tranzacției va fi dificilă din cauza complexității obținerii aprobărilor de la autoritățile de reglementare din Washington și Bruxelles.

"Ei transferă numerar către o entitate sancționată", susține sursa.

Schimbul este "o considerație teoretică", a declarat un purtător de cuvânt al Raiffeisen. Banca austriacă "analizează câteva opțiuni" privind modul în care își poate reduce expunerea pe piața rusă, subliniind că orice măsură va fi proiectată astfel încât să respecte cerințele din sancțiuni.

Raiffeisen simbolizează dilema multor grupuri străine în legătură cu operațiunile lor din Rusia, după invadarea Ucrainei. Instituția cu sediul la Viena este cel mai mare creditor occidental din Rusia după active, înregistrând aici profituri record în 2022.

Conform planului, rublele vor fi transferate de la subsidiara rusă a Raiffeisen la Sberbank în Moscova. În schimb, echivalentul sumei în euro, aflat într-un cont escrow deținut de fosta divizie Sberbank din Europa, vor fi transferate către Raiffeisen în Viena.

Oficialii Sberbank nu au făcut comentarii privind tranzacția.

De câteva luni, divizia Sberbank din Europa este în proces de lichidare, vânzându-și cea mai mare parte a portofoliului de împrumuturi către rivalele europene.

Numerarul și alte active provenite din astfel de vânzări și din lichidarea altor afaceri, în valoare de până la 400 de milioane de euro, sunt blocate într-o companie holding cu sediul în Viena.

viewscnt
Afla mai multe despre
raiffeisen
rusia