Referința interbancară pentru creditele în lei a scăzut la cel mai redus nivel din istorie

Referința interbancară pentru creditele în lei a scăzut la cel mai redus nivel din istorie
scris 30 oct 2015

Indicatorul ROBOR la trei și șase luni, în funcție de care se calculează dobânda variabilă la creditele în lei, a scăzut la cele mai reduse valori raportate de BNR.

ROBOR la trei luni era cotat la 1,16% la fixing-ul BNR de vineri, în scădere de la 1,21% în ședința de joi, în timp ce pentru scadența la șase luni, cotația a scăzut de la 1,47% la 1,44%.

În funcție de aceste referințe, băncile calculează dobânzile variabile la credite.

Valorile reduse ale dobânzilor din piața interbancară, sub dobânda de politică monetară de 1,75%, arată că există un exces de lichiditate în piață.

Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu spunea recent că antreprenorii trebuie să profite de dobânzile nenatural de mici” din această perioadă și să facă investiții.


Chiar și la aceste valori, dobânzile sunt real pozitive, adică sunt peste rata inflației, datorită faptului că prețurile de consum din România au scăzut față de anul trecut, adică se înregistrează deflație. Ultimele date arată o scădere a prețurilor cu 1,7% în septembrie 2015 față de aceeași lună din 2014. Mare parte din această scădere este efectul reducerii TVA pentru produsele alimentare.

În septembrie băncile și-au crescut marjele nete, după ce au mărit dobânzile la unele categorii de credite și le-au scăzut pe cele la depozite. Dobânzile la creditele noi în lei au crescut de la 5,66% la 5,92%, în timp ce pentru depozitele noi la termen băncile au plătit, în medie 1,24%.

Băncile actualizează dobânda creditelor în sold de patru ori pe an, dacă referința e Robor la trei luni, sau de două ori pe an, dacă referința este Robor la șase luni.

Cele mai multe bănci iau în calcul valoarea indicatorului de la sfârșitul fiecărui trimestru, respectiv semestru, în timp ce unele instituții financiare calculează o medie a cotațiilor zilnice.

viewscnt
Afla mai multe despre
dobanzi lei
robor
scadere robor
credite lei