Regulile în creditarea ipotecară sunt schimbate de astăzi. Noii debitori vor fi mai greu de executat silit

Regulile în creditarea ipotecară sunt schimbate de astăzi. Noii debitori vor fi mai greu de executat silit
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 30 sep 2016

Regulile în creditarea ipotecară sunt schimbate, în baza unei ordonanțe de urgență adoptată recent de Guvern și care este aplicată începând de astăzi. Astfel, băncile sunt obligate să caute soluții pentru reducerea poverii financiare în cazul debitorilor cu probleme, înainte să recurgă la executarea silită. De aceste prevederi vor beneficia, însă, doar cei care iau credite de acum înainte.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Noua reglementare obligă băncile să găsească soluții pentru clienții ajunși în dificultate înainte să recurgă la executarea silită. Banca trebuie să ofere în scris soluții debitorului și să reducă ratele pe o perioadă de până la un an, fie pentru că acestuia i-au scăzut veniturile, fie pentru că dobânda a crescut cu mai mult de două puncte față de momentul contractării împrumutului.

Executarea silită nu poate porni mai devreme de trei luni de la declararea scadenței anticipate a creditului. Aceasta este una dintre puținele prevederi care este aplicată și creditelor în derulare.

DOCUMENT Senatorii transmit oficialilor Raiffeisen să nu vină la ei cu notificări pe darea în plată: Parlamentul nu poate fi abordat într-o manieră comercială! CITEȘTE ȘI DOCUMENT Senatorii transmit oficialilor Raiffeisen să nu vină la ei cu notificări pe darea în plată: Parlamentul nu poate fi abordat într-o manieră comercială!

La rândul lui, consumatorul poate solicita creditorului să vândă singur imobilul înainte de declararea scadenței anticipate sau a executării silite, având la dispoziție în acest sens cel puțin șase luni. Abia după această perioadă va putea începe executarea silită. Astfel teoretic, debitorii, pot fi executați silit doar după aproape nouă luni în care nu și-au mai plătit ratele. Combinând acest efect cu cel al Legii dării în plată, atunci debitorul poate sta "gratis" aproape un an  în locuință și să rămână la urmă fără nicio datorie la bancă.

În același timp, creditorii nu au voie nici să introducă noi comisioane sau să le majoreze pe cele existente pe perioada derulării contractului și nici să crească marjele fixe sau dobânzile fixe. Aceste prevederi sunt oarecum redundante, din moment ce existau deja în OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.

Ordonanța precizează clar că este aplicată doar pentru contractele semnate după data intrării acesteia în vigoare, adică începând de astăzi.

viewscnt
Afla mai multe despre
anpc
directiva credite ipotecare
credite ipotecare
executare silita
recuprare creante