Dacă “Prima Casă” ar fi un oraș, ar fi al doilea cel mai mare oraș din țară

Dacă “Prima Casă” ar fi un oraș, ar fi al doilea cel mai mare oraș din țară
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 14 sep 2016

195.506 locuințe au cumpărat românii cu ajutorul garanțiilor de stat. Numărul poate nu vă spune nimic, însă e mai mare decât întregul număr de locuințe din fiecare oraș al țării, cu excepția Bucureștiului. 60% din creditul ipotecar este prin programul Prima Casă, însă Guvernul vrea să crească plafonul de garantare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, ucb
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Creditul ipotecar a devenit sinonim cu Prima Casă, începând cu 2009, an în care acest program a fost lansat de Guvernul Boc ca soluție la colapsul pieței imobiliare.

Soluția anti-criză s-a prelungit cu mult dincolo de criză, spre bucuria băncilor, astfel că am putea depăși în acest an pragul de 200.000 de locuințe cumpărate cu credite în care statul garantează jumătate din risc. În total, statul a pus garanții de 16,7 miliarde de lei până la finele lunii iulie, băncile au pus încă pe atât, și, în șapte ani, 195.506 români și-au luat Prima Casă (sau a doua casă, după ce Legea a fost schimbată în ultimii ani).

Proporțiile implicării statului în piața imobiliară sunt poate greu de observat doar din cifrele seci. Așa că ne putem ajuta de comparații.

Orașul Prima Casă

Numărul locuințelor cumpărate din credite garantate de stat îl depășește pe cel al locuințelor existente în oricare oraș al României, cu excepția Bucureștiului.

Să ne imaginăm că un oraș precum Cluj-Napoca, cu cele 136.497 de locuințe ale sale, ar putea fi populat doar de debitori cu credite Prima Casă. Restul ar putea umple lejer toate cele 58.675 de  case și apartamentele din Târgu Mureș.

Nici unirea Galațiului cu Brăila, cu aproape 187.000 de bucăți, n-ar aduce la un loc mai multe locuințe decât a garantat statul prin Prima Casă.

EXCLUSIV Prima excepție de neconstituționalitate ridicată de bănci pe Legea dării în plată a fost trimisă la CC CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Prima excepție de neconstituționalitate ridicată de bănci pe Legea dării în plată a fost trimisă la CC

Jumătate din cele opt orașe reședință de județ din Moldova s-ar putea contopi într-un oraș Prima Casă. Bacău, Piatra Neamț, Suceava și Botoșani adună 195.572 de locuințe.

Mai mult, prin Prima Casă au fost luat mai multe locuințe decât există, individual, în 24 din cele 41 de județe ale țării.

Doar în acest an românii au cumpărat 23.515 locuințe prin Prima Casă. Vasluiul are 24.416 locuințe cu totul.

Cu un avans de doar 5%, adică aproape fără economisire din partea debitorului, Prima Casă a făcut redundant creditul ipotecar clasic în sistemul bancar local.

Băncile aveau în sold credite pentru locuințe de aproape 55,9 miliarde de lei la finele lunii iulie. Ponderea Prima Casă în acest credit este de aproape 60%, ceea ce face ca statul român să fie cel mai mare garant ipotecar din Europa, așa cum Profit.ro scria aici.

Guvernul vrea să suplimenteze cu încă 500 de milioane de lei plafonul de garanții pe acest an, sumă ce va fi imediat absorbită de către bănci, care au continuat să primească dosare de la clienți, deși li se terminase plafonul de garanții.

Aceste garanții nu sunt înregistrate efectiv în bugetul de stat sau în datoria publică, pentru că reglementările europene permit o înregistrare extra-bilanțieră – așa numitele contingent liabilities.

Garanțiile Prima Casă reprezintă circa 2,35% din Produsul Intern Brut înregistrat în 2015.

Plafonul de garanții guvernamentale pentru Prima Casă va fi suplimentat cu 500 milioane lei CITEȘTE ȘI Plafonul de garanții guvernamentale pentru Prima Casă va fi suplimentat cu 500 milioane lei

În caz de neplată a debitorului, Ministerul Finanțelor trebuie să plătească rapid băncii jumătate din valoarea creditului și apoi să încerce să recupereze apoi banii din vânzarea casei. Până acum nu s-a grăbit să treacă la executarea silită a celor câteva sute de rău-platnici.

Regulile ar putea deveni și mai prietenoase cu cei care nu-și plătesc ratele, care ar putea să scape de tot de executarea silită, dacă intră în vigoare un proiect de lege înregistrat în Parlament.

viewscnt
Afla mai multe despre
prima casa
credite prima casa