Solvabilitatea Banca Carpatica scade aproape de pragul legal. Pierderi în creștere la nouă luni

Solvabilitatea Banca Carpatica scade aproape de pragul legal. Pierderi în creștere la nouă luni
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 30 oct 2015

Banca Comercială Carpatica a înregistrat pierderi de 26,5 milioane de lei la sfârșitul lunii septembrie, în creștere de la 2,17 milioane de ei. Solvabilitatea băncii s-a deteriorat până aproape de pragul minim admis de Banca Națională, iar conducerea așteaptă o majorare de capital din partea fondului J.C. Flowers.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Rata de adecvare a capitalului băncii a scăzut la 8,6%, de la 10,8%, la sfârșitul anului trecut. BNR impune băncilor o rată de adecvare neoficială de cel puțin 10%, în timp ce rata minimă acceptată din punct de vedere al legii este de 8%.

“Deficitul de capital combinat cu ajustările planificate pentru semestrul 2 al anului 2015 cu privire la activele preluate în contul creanțelor nu au permis creșterea portofoliului de credite și utilizarea excesului de lichiditate. Prin urmare, au fost intensificate eforturile privind inițiativele de majorare a capitalului, progresele înregistrate fiind în linie cu așteptările”, declară Johan Gabriëls, directorul general al băncii, potrivit unui comunicat de presă.

Venituri nete au scăzut cu 19%, la 81,3 milioane de lei în primele nouă luni, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, pe fondul scăderii veniturilor din dobânzi și activele financiare.

Veniturile nete din activitatea comerciala în 2015 indică o creștere de 15% la 62,1 milioane de lei, ca  urmare a reducerii volumului de provizioane.

Cheltuielile operaționale au scăzut cu 10%, la 107,7 milioane de lei.

Credite acordate clienților (valoare neta) – au scăzut cu 17% până la 863 de milioane de lei comparativ cu finalul anului 2014, pe fondul rambursării creditelor și a faptului că banca n-a mai acordat împrumuturi din pricina lipsei de capital.

Depozitele atrase de la clienți au scăzut cu 4%, dar chiar și așa banca are exces ridicat de lichiditate, raportul credite depozite fiind de 40%, comparativ cu 52% la finele anului trecut.

Conducerea băncii așteaptă majorarea de capital agreată cu fondul american de investiții J.C.Flowers, care ar prelua astfel controlul băncii.

Fondul s-a înțeles cu Ilie Carabulea și alți investitori asociați omului de afaceri sibian pentru preluarea pachetului de acțiuni deținut de aceștia. “Echipa de conducere a decis sa amâne orice întâlnire cu investitorii pana în momentul finalizării majorării de capital și atragerea unui nou investitor majoritar”, adaugă Gabriëls.

În perioada 3 noiembrie – 3 decembrie acționarii vor putea exercita dreptul de preferință în cadrul majorării de capital. 

viewscnt
Afla mai multe despre
banca comerciala carpatica
carpatica
pierderi carpatica