Statul a împrumutat 955 milioane lei de la populație prin programul Tezaur. Trei emisiuni de obligațiuni emise anterior au avut scadență în decembrie

Statul a împrumutat 955 milioane lei de la populație prin programul Tezaur. Trei emisiuni de obligațiuni emise anterior au avut scadență în decembrie
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 29 ian 2021

Statul a împrumutat în luna ianuarie peste 955 milioane lei de la populație prin vânzarea de titluri de stat în cadrul programului Tezaur, aceasta fiind cea mai mare sumă atrasă lunar prin acest instrument, potrivit Ministerului Finanțelor. Mai multe runde de titluri de stat cumpărate de populație în trecut au avut scadența în decembrie 2020 și au influențat probabil subscrierile din ianaurie 2021, întrucât o parte dintre persoanele respective au investit din nou banii tot în titluri de stat.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ministerul Finanțelor furnizează sporadic informații destul de puține despre împrumuturile directe de la populație prin programul Tezaur. Tot de la populație, statul împrumută bani și prin programul Fidelis, de titluri listate la bursă.

"Românii au investit în prima emisiune de titluri de stat Tezaur din anul 2021 lansată de Ministerul Finanțelor peste 955 de milioane de lei, din care 850,4 milioane lei prin unitățile operative ale Trezoreriei Statului și 104,8 milioane lei prin rețeaua de oficii poștale ale Companiei Naționale Poșta Română. Aceasta reprezintă cea mai mare valoare subscrisă lunar de investitori în cadrul unei emisiuni Tezaur", potrivit unui comunicat al ministerului.

Titlurile de stat, lansate începând cu 4 ianuarie 2021, cu scadența de 1, 3 și 5 ani și dobânzi anuale de 3,25%, 3,5%, și 3,75%, sunt în formă dematerializată și au valoare nominalãă de 1 leu.

Depozitele rezidenților clienți neguvernamentali au crescut în decembrie 2020 CITEȘTE ȘI Depozitele rezidenților clienți neguvernamentali au crescut în decembrie 2020

Dobânda este plãtită la termenele prevãzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile și se pot rãscumpăra în avans.

"Având în vedere interesul foarte ridicat manifestat de populație pentru acest instrument de economisire, Ministerul Finanțelor intenționeazã sã continue cu o frecvențã lunarã emisiunile în cadrul acestui program pe tot parcursul anului 2021", potrivit Finanțelor.

Fondurile obținute de Ministerul Finanțelor în calitate de emitent, ca urmare a emisiunii de titluri de stat, vor fi utilizate pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice.

Guvernul a împrumutat în 2020 suma de 163,8 miliarde lei (33,6 miliarde euro), un nou record, care include finanțările obținute prin emisiuni de obligațiuni, în lei și valută, pe piața internă și pe extern, precum și împrumuturile direct de la populație și pe cele contractate de la instituții financiare, precum BERD sau Banca Mondială. În 2019, pentru comparație, statul a atras per total suma de 91 miliarde lei.

De la populație, autoritățile au atras peste 6,1 miliarde de lei, dar cea mai mare parte a fondurilor, în jur de 4,7 miliarde lei (în lei și euro), provine din împrumuturile luate de stat pe bursă de la investitori, prin programul Fidelis.

viewscnt
Afla mai multe despre
imprumut
guvern
titluri de stat
obligatiuni
ministerul finantelor
tezaur