ULTIMA ORĂ CCR a declarat neconstituțională legea Zamfir/PSD privind plafonarea dobânzilor la credite

ULTIMA ORĂ CCR a declarat neconstituțională legea Zamfir/PSD privind plafonarea dobânzilor la credite
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 28 ian 2021

Curtea Constituțională a României a admis o sesizarea a PNL și a declarat neconstituțională, în ansamblul său, Legea privind protecția consumatorilor împotriva dobânzilor excesive, inițiată de PSD și senatorul Daniel Zamfir.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Decizia Curții a fost luată cu unanimitate de voturi, iar argumentele vor fi publicate ulterior.

De la afaceri de 50.000 la 4 milioane de euro, prin vânzarea online CITEȘTE ȘI De la afaceri de 50.000 la 4 milioane de euro, prin vânzarea online

Proiectul a fost adoptat în mai anul trecut, fiind inițiat de senatorul Daniel Zamfir și parlamentari ai PSD și votat de social-democrați, precum și de parlamentari au PSD, Pro România și UDMR.  Inițiativa adoptată prevedea plafoane stricte pentru creditele acordate consumatorilor. Astfel dobânda maximă la creditul ipotecar nu putea depăși cu mai mult de 2 puncte procentuale dobânda cheie a Băncii Naționale a României (de 1,25% acum), adică nu putea fi mai mare de 3,25% la rata curentă, după ce banca centrală a redus în mai multe rânduri dobânda cheie. Dobânda efectivă medie în piață pentru creditele noi este de 5,15%, potrivit celor mai recente date de la BNR.

INTERVIU Aurel Nețin, despre premium în business CITEȘTE ȘI INTERVIU Aurel Nețin, despre premium în business

Pentru creditele de consum dobânda anuală efectivă maximă era prevăzută la 15 puncte procentuale dobânda BNR și suma totală rambursabilă era limitată la dublul sumei împrumutate. Dobânda efectivă medie a creditelor noi la bănci este de 9,85%, această prevedere fiind cu mai mare impact în rândul instituțiilor financiare nebancare, în special în rândul celor care oferă credite pe termen foarte scurt.

Legea prevedea că se aplică nu doar creditelor noi, ci și celor în derulare, la cererea consumatorilor, care ar fi avut dreptul să ceară modificarea contractelor în instanță, în cazul în care creditorii nu s-ar fi conformat prin reducerea dobânzilor peste plafon, considerate “excesive”.

Inițiatorul Daniel Zamfir argumenta, în expunerea de motive, că plafonarea dobânzilor este necesară pentru a evita supra-îndatorarea consumatorilor și că și alte țări europene au apelat la plafoane.

Este al doilea proiect pe care Zamfir l-a inițiat pentru plafonarea dobânzilor, de data aceasta cu alți parlamentari ai PSD, după ce primul (cu un conținut aproape identic) a trecut de Parlament, dar a fost respins de CCR pe motiv că nu a fost insuficient motivat și nu a parcurs procedura.

Băncile au comandat un studiu de impact – proiectul nu a avut unul – care arată că o limitare administrativă a dobânzilor duce la reducerea accesului populației la împrumuturi, la reducerea venitului băncilor și la posibile probleme de stabilitate financiară.

Tot în această săptămână, CCR a respins o sesizare de neconstituționalitate a PNL la un al proiect al lui Zamfir, cel care modifică Legea leasingului.

viewscnt
Afla mai multe despre
plafonare dobanzi
lege plafonare dobanzi
daniel zamfir
psd
curtea constitutionala