Guvernul a bătut toate recordurile la împrumut - a semnat în 2020 pentru mai mult de 33 miliarde euro

Guvernul a bătut toate recordurile la împrumut - a semnat în 2020 pentru mai mult de 33 miliarde euro
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 31 dec 2020

Guvernul a împrumutat în 2020 suma de 163,8 miliarde lei (33,6 miliarde euro), un nou record, care include finanțările obținute prin emisiuni de obligațiuni, în lei și valută, pe piața internă și pe extern, precum și împrumuturile direct de la populație și pe cele contractate de la instituții financiare, precum BERD sau Banca Mondială. În 2019, pentru comparație, statul a atras per total suma de 91 miliarde lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
Darius Dumitru Meșca, Directorul General al Electrica Furnizare: Vom continua procesul de transformare. Suntem un partener solid al consumatorului și în piața concurențială CITEȘTE ȘI Darius Dumitru Meșca, Directorul General al Electrica Furnizare: Vom continua procesul de transformare. Suntem un partener solid al consumatorului și în piața concurențială

Împrumuturile foarte mari din acest an au fost necesare în contextul în care Guvernul a anunțat un deficit record de 96 miliarde lei (9,1% din PIB), bugetul fiind afectat de impactul epidemiei de coronavirus asupra veniturilor, dar mai ales asupra cheltuielilor, suplimentate masiv pentru sănătate și pentru programe de susținere a economiei.

Darius Dumitru Meșca, Directorul General al Electrica Furnizare: Vom continua procesul de transformare. Suntem un partener solid al consumatorului și în piața concurențială CITEȘTE ȘI Darius Dumitru Meșca, Directorul General al Electrica Furnizare: Vom continua procesul de transformare. Suntem un partener solid al consumatorului și în piața concurențială

Deși România a împrumutat o sumă record, a reușit să-și mențină ratingul de emitent recomandat investitorilor, categorie în care se află pe ultima treaptă deasupra celei nerecomandate investitorilor (junk).

Suma de 163,8 miliarde lei este mai ridicată comparativ cu necesarul de împrumt pentru 2020 (deficit bugetar+rostogolirea datoriei ajunse la scadență), fondurile atrase în plus față de necesar fiind direcționate către rezerva de valută a Ministerului Finanțelor (buffer), potrivit declarațiilor reprezentanților instituției.

Necesarul de finanțare al Guvernului pentru 2020 a fost stabilit la 143,6 miliarde de lei în urma celei mai recente rectificări, din care volumul datoriei de refinanțat în 2020 este de circa 47,5 miliarde lei, iar deficitul bugetar de 96,06 miliarde lei. Anterior rectificării bugetare din noiembrie, deficitul bugetar era planificat la 91 miliarde de lei.

Împrumuturi de circa 4,66 miliarde de lei, valoare valabilă la finele lunii octombrie, conform celor mai recente date publicate de Ministerul Finanțelor, au fost acordate de instituții financiare internaționale, cum ar fi Banca Mondială sau Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, și au, de obicei, dobânzi mult mai bune comparativ cu ce poate împrumuta România de pe piața financiară.

INTERVIU Gianrodolfo Tonielli, Country Managing Director Accenture Romania CITEȘTE ȘI INTERVIU Gianrodolfo Tonielli, Country Managing Director Accenture Romania

Guvernul a bătut cam toate recordurile la împrumuturi în 2020. Printre acestea amintim suma împrumutată la o singură ieșire pe extern în euro, precum și cea în dolari, suma împrumutată în total într-o lună (intern și extern), suma împrumutată într-o lună în lei de pe piața internă de obligațiuni, suma împrumutată în valută de pe piața internă printr-o emisiune de obligatiuni, împrumuturi de la populație, precum și totalul împrumuturilor în valută prin emisiuni de obligațiuni, unde ocupăm un loc de frunte printre economiile emergente.

Un aspect important pentru capacitatea de finanțare a statului este menținerea ratingului suveran al țării de către agențiile de evaluare financiară în acest an. Moody's nu a luat o decizie la revizuirea periodică a ratingului de țară al României, stabilită în calendarul agenției pe data de 23 octombrie, iar calificativul suveran al țării a rămas astfel în categoria recomandată investitorilor, unde se află pe ultima treaptă. Lipsa unei decizii din partea Moody's, deși anticipată de analiști, a venit în contextul în care situația economică dificilă determinată de pandemia de coronavirus și presiunea pe buget, agravată de cheltuieli nerealiste promovate de Parlament, au determinat în ultimul an toate cele trei mari agenții de rating să înrăutățească perspectiva calificativului României de la stabilă la negativă.

Ulterior, Fitch și S&P au decis, de asemenea, menținerea ratingului României.

O retrogradare a calificativului, aflat pe ultima treaptă a categoriei recomandate investitorilor, ar fi determinat, cel mai probabil, o creștere a costurilor de împrumut ale României, deși fundamentele slabe ale finanțelor publice sunt cel puțin parțial încorporate de piață în dobânzile mari pe care România le plătește ca să se împrumute, comparativ cu alte state din regiune.

Decembrie

Decembrie a debutat cu un anunț așteptat din partea Comisiei Europene, anume că România primește, ca împrumut pe 15 ani, 3 miliarde de euro în cadrul programului SURE. Anunțul CE a fost făcut pe data de 1 Decembrie. De asemenea, Finanțele au atras fonduri de 2,7 miliarde lei prin programul Fidelis.

eMAG: Comenzi de 30 milioane de lei pentru producătorii locali prin programul Deschide România CITEȘTE ȘI eMAG: Comenzi de 30 milioane de lei pentru producătorii locali prin programul Deschide România

Pentru emisiunile de obligațiuni în lei de pe piața internă, destinate băncilor și altor investitori mari, Ministerul Finanțelor a anunțat intenția de a atrage aproape 5 miliarde de lei. A luat în final 6 miliarde de lei.

Peste 6 miliarde de lei de la populație. Suma este deja un reco

Guvernul a strâns peste 6 miliarde de lei prin vânzarea de titluri de stat către populație, prin cele două programe pe care le are în derulare, Tezaur, care oferă posibilitatea populației să cumpere titluri din unitățile Trezoreriei și Poștei, prcum și Fidelis, prin care pot fi cumpărate titluri de stat cu listare la bursă.

Prin Fidelis, Finanțele au împrumutat 5,44 miliarde lei în acest an. Prin Tezaur, până la final de octombrie, cele mai recente date disponibile, împrumuturile se ridică la 600-700 milioane lei. Tezaur a fost reluat la mijlocul acestui an, dar atractivitatea programului, care presupune deplasarea la Trezorerie sau Poștă, a fost mai redusă, în contextul restricțiilor impuse pentru combaterea coronavirus.

În octombrie,  Guvernul a împrumutat de pe piața internă 1,65 miliarde euro, un nou record

La final de octombrie, Guvernul a împrumutat 1,65 miliarde de euro de pe piața internă, aceasta fiind cea mai mare sumă luată până acum de pe piața internă la o licitație de obligațiuni în valută. Intenția Ministerului Finanțelor a fost să împrumute 700 de milioane de euro, însă, în contextul în care cererea din partea băncilor și investitorilor a ajuns la aproape 2 miliarde de euro, suma împrumutată în final a fost mai ridicată.

Record la împrumuturi în iulie

În iulie, îmrumuturile au totalizat 18,21 miliarde de lei, dar fără să luăm în considerare eventualele sume atrase de la populație. Finanțele au relansat programele Tezaur și Fidelis, prin care vând titluri de stat populației.

Cerințele de raportare DAC6 pot viza evenimente diverse, uneori banale, nu doar tranzacții complexe. Riscurile neraportării sau raportării incomplete sunt semnificative CITEȘTE ȘI Cerințele de raportare DAC6 pot viza evenimente diverse, uneori banale, nu doar tranzacții complexe. Riscurile neraportării sau raportării incomplete sunt semnificative

Din cele 18,21 miliarde de lei, 3,3 miliarde de dolari (13,61 miliarde lei) au provenit de pe piața externă, printr-o ieșire la început de iulie prin care Guvernul a stabilit un nou record în materie de împrumut în dolari.

Record în iunie

Ministerul Finanțelor a doborât în luna iunie un nou record de împrumuturi, cu 9,1 miliarde de lei luați de la bănci și investitori prin emisiuni de titluri în lei pe piața internă. Statul a împrumutat masiv în iunie, luând la fiecare dintre cele 9 licitații mai mult decât a anunțat inițial că intenționează. Suma este cea mai mare atrasă într-o singură lună de pe piața internă prin titluri în lei.

Precedentul record pentru suma atrasă într-o lună în lei de pe piața internă fusese stabilit în luna mai, la 7,6 miliarde lei. Statul se mai împrumută de pe piața internă și în valută, dar mult mai rar.

Recorduri și în luna mai

În luna mai, Ministerul Finanțelor a împrumutat 23,6 miliarde de lei (4,9 miliarde euro), sumă care stabilește un nou record lunar, potrivit calculelor Profit.ro. De altfel, Finanțele au stabilit recorduri în luna mai pentru suma totală împrumutată, dar și pentru cât au luat la o singură ieșire pe piața externă, 3,3 miliarde de euro.

În luna mai, guvernul a împrumutat 3,3 miliarde de euro de pe piețele externe, la dobânzi destul de ridicate comparativ cu o ieșire pe extern similară din luna ianuarie, în contextul în care impactul epidemiei de coronavirus asupra economiei globale a afectat în ultimele luni și piețele financiare. Ministerul Finanțelor a ieșit să se împrumute cu două emisiuni de eurobonduri, pe 5 și 10 ani. Cererea din partea investitorilor a fost foarte ridicată, de 13 miliarde de euro, inclusiv din cauza dobânzilor mari oferite.

CITEȘTE ȘI Avantaj Client 8.087 euro TVA inclus pentru Sprinter 314 CDI Furgon, 11 mc, cu tracțiune față. Îndreaptă-te spre reușită!

Finanțele au întâmpinat unele dificultăți în a se împrumuta la mijlocul lunii martie, când patru licitații pentru vânzarea de obligațiuni au eșuat în zilele care au urmat declarării stării de urgență. Piața internă, pe care statul se bazează în fiecare an pentru a împrumuta de la bănci și investitori o mare parte a necesarului de finanțare, a revenit la normal în a doua jumătate a lunii martie, după ce BNR a anunțat mai multe măsuri având ca scop furnizarea de lichiditate sectorului bancar, inclusiv achiziția de titluri de stat de pe piața secundară.

Situația împrumuturilor

Din totalul de 161,7 miliarde de lei împrumuturi prin obligațiuni, titluri de 1,86 miliarde de lei (din mai și iunie) au fost pe 6 luni cu scadență tot în cursul acestui an, la fel și emisiunea de 150 de milioane de euro (720 milioane lei) din februarie (maturitate de 5 luni). Fără acestea, totalul împrumuturilor prin emisiuni de obligațiuni s-a situat la 159,1 miliarde lei. La suma de 159,1 miliarde lei se adaugă și împrumuturi de 4,66 miliarde de lei, la finele lunii octombrie, atrase de Guvern de la instituții financiare externe, cum sunt BERD sau Banca Mondială.

Trebuie menționat, de asemenea, că totalul împrumuturilor de la populație, de cca 6,1 miliarde lei, include împrumuturile prin programul Fidelis din acest an, precum și pe cele din programul Tezaur, însă pentru acesta din urmă doar până la finele lunii octombrie.

Împrumutul de 3 miliarde de euro acordat României de către Comisia Europeană în decembrie, prin programul SURE, l-am trecut la împrumuturi prin emisiuni de obligațiuni, având în vedere că CE a atras fondurile respective prin emisiuni de obligațiuni, ale căror condiții de dobândă și maturitate le-a transferat României.

Luna Total Piața internă Piața
externă
lei euro populație
Total 161,7
miliarde lei
73,74
miliarde lei
11,12
​miliarde
lei
cca 6,1 miliarde
lei****
70,75 miliarde lei
Decembrie 23,33
mld. lei
6,01
mld. lei
-

2,7 mld. lei:
 - Fidelis 1,3 mld. lei și 289 milioane euro
Pentru Tezaur, lipsesc datele

3
mld. euro
(14,62 mld. lei)
Fonduri SURE
noiembrie 20,04 mld. lei 7,86 mld. lei -

***

2,5 mld. euro
(12,18 mld. lei)
octombrie 14,2 mld. lei 6,2 mld. lei 1,65 mld. euro
(8 mld. lei)
**** -
septembrie 6,2 mld. lei 6,2 mld. lei - *** -
august 7,74
mld.
lei
2,6
mld. lei
495,1 milioane euro
(2,4 mld. lei)
2,74 mld. lei:                           
- prin TEZAUR 702,8 milioane lei  
- prin FIDELIS 1,225 mld. lei și 168,4 milioane euro
-
iulie 18,21 mld.
lei
4,6 mld.
lei
- * 3,3 mld. dolari
(13,61 mld. lei)
iunie 9,1 mld.
lei
9,1 mld.
lei
- - -
mai 23,6
mld.
 lei
7,6
mld. lei
- - 3,3 mld. euro
(16 mld. lei)
aprilie 5,67
mld. lei
5,67
mld. lei
- - -
martie 4,84
mld. lei
4,84
mld. lei
- - -
februarie 7,78
mld. lei
7,06
mld. lei
150
milioane euro
(720 milioane
lei)
- -
ianuarie 20,34
mld. lei
6
mld. lei
- - 3 mld. euro
(14,34 mld. lei)

Sursă date: BNR, Ministerul Finanțelor
*Ministerul Finanțelor a reluat în iulie împrumuturile de la populație prin TEZAUR, dar a închis emisiunea și a comunicat datele în august
**cu roșu recordurile, totalul lunar, record lunar pentru piața internă, record ieșire pe extern în euro și record ieșire pe extern în dolari
***Programul Tezaur a continuat. Ministerul nu a comunicat date
****Potrivit informațiilor Profit.ro, în octombrie totalul împrumuturilor de la populație prin programele Tezaur și Fidelis a ajuns la 3,43 miliarde lei, la care se adaugă rezultatele emisiunii Fidelis din decembrie. O situație lunară pentru emisiunile Tezaur nu este disponibilă

viewscnt
Afla mai multe despre
imprumut
guvern
titluri de stat
obligatiuni
ministerul finantelor