TABEL Rata creditelor neperformante din România continuă să scadă, însă rămâne peste media UE

TABEL Rata creditelor neperformante din România continuă să scadă, însă rămâne peste media UE
scris 14 iun 2019

Ponderea creditelor neperformante în totalul împrumuturilor acordate în România a scăzut la 5,7% în trimestrul al treilea al anului trecut, de la 8,1% în aceeași perioadă din 2017, potrivit datelor publicate de Comisia Europeană .

În sectorul privat, ponderea creditelor neperformante a ajuns la 7,4%, de asemenea în coborâre raportat la perioada iulie-septembrie 2017, când se situa la 10,3%.

Rata împrumuturilor neperformante din România se menține însă peste nivelul din Uniunea Europeană, care s-a apropiat de valorile înregistrate înaintea declanșării crizei economice și financiare din 2008.

Limitarea gradului de îndatorare are efecte imediate. Împrumuturile noi au risc mai mic, dar sunt și mai puține CITEȘTE ȘI Limitarea gradului de îndatorare are efecte imediate. Împrumuturile noi au risc mai mic, dar sunt și mai puține

Astfel, ponderea creditelor neperformante din UE a coborât, în trimestrul al treilea, la 3,3% din totalul împrumuturilor (786 miliarde euro), de la 4,4% în perioada similară din 2017. Comparativ cu finele anului 2014, rata neperformantelor a scăzut cu mai mult de jumătate.

Calculele Comisiei pe baza datelor de la Banca Centrală Europeană (BCE) arată că ponderea creditelor neperformante a scăzut în aproape toate statele UE în trimestrul al treilea al anului trecut, 14 dintre cele 28 de state membre având rate de sub 3%.

Cele mai scăzute rate au fost consemnate în Luxemburg (0,9%), Finlanda (1,1%), Suedia și Marea Britanie (ambele 1,2%), iar ce cele mai ridicate în Grecia (43,5%), Cipru (21,8%) și Portugalia (11,3%).

În același timp, gradul de acoperire a creditelor neperformate a continuat să crească în majoritatea statelor, nivelul provizioanelor din UE ajungând la 59,4%, de la puțin sub 51% în trimestrul al treilea 2017.

În România, rata de provizionare se situa la 77,4%, în urcare de la 70,1% în perioada iulie-septembrie 2017.

TABEL Rata creditelor neperformante din România continuă să scadă, însă rămâne peste media UE

viewscnt
Afla mai multe despre
rata creditelor neperformante
npl
imprumuturi neperformante
uniunea europeana