ULTIMA ORĂ România a ieșit să se împrumute de pe piețele externe în dolari, pentru prima dată anul acesta, cu obligațiuni pe 5 și 10 ani

ULTIMA ORĂ România a ieșit să se împrumute de pe piețele externe în dolari, pentru prima dată anul acesta, cu obligațiuni pe 5 și 10 ani
Oana Osman
Oana Osman
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 23 ian 2024

România a ieșit astăzi pe piețele internaționale să se împrumute în dolari, prin vânzarea de obligațiuni cu scadențe peste 5 și 10  ani, relevă datele analizate de Profit.ro. Este prima ieșire cu titluri în monedă americană a Ministerului de Finanțe de luna aceasta

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

UPDATE 15.30 Subscrierile au depășit 8 miliarde de dolari, distribuirea fiind aproximativ egală între cele două emisiuni.

Goldman Sachs confirmă - va concedia mii de angajați. Bonus tăiat CITEȘTE ȘI Goldman Sachs confirmă - va concedia mii de angajați. Bonus tăiat

Pentru titlurile pe 5 ani, a fost avansat (în prima parte a zilei) un cost orientativ de T+225 puncte de bază (T sunt titlurile SUA pe perioadă echivalentă, cele pe 5 ani având un randament de 3,75% azi), respectiv  T+370 puncte de bază pentru cele pe 10 ani (T - 4,4%), potrivit Bloomberg.

Costul este în scădere față de ieșirea cu titluri în dolari pe piețele americane din urmă cu un an, pe 5 ianuarie 2023, când pentru titlurile pe 5 ani, era avansat (în prima parte a zilei) un cost orientativ de T+300 puncte de bază, T+370 puncte de bază pentru 10 ani (T - 3,71%) și T+410 puncte de bază pe 30 de ani (T - 3,81%).Subscrierile ajungeau atunci la 11 miliarde de dolari, un nivel ridicat, în timp ce costurile au fost reduse la T+285 puncte de bază pentru 5 ani, T+355 puncte pentru 10 ani și T+390 puncte pentru 30 de ani.

Aranjorii emisiunii de azi sunt  BNP Paribas, Goldman Sachs Bank Europe SE, Morgan Stanley, ING, Raiffeisen Bank International și Unicredit.

GRAFICE Dobânda la care se împrumută statul pe un an scade la 6%. Erste consideră că obligațiunile românești sunt „scumpe” CITEȘTE ȘI GRAFICE Dobânda la care se împrumută statul pe un an scade la 6%. Erste consideră că obligațiunile românești sunt „scumpe”

Vânzarea planificată vine după ce Polonia, Ungaria și Slovenia au contribuit la împrumuturi totale record pentru piețele emergente în primele zile ale anului 2024, profitând de condițiile de finanțare favorabile.

Cu un plan de reducere a deficitului bugetar din acest an la 5% din PIB, de la aproximativ 5,7% în 2023, România își propune să obțină până la 9,5 miliarde de euro de pe piețele internaționale în acest an.

Ministerul de Finanțe de la București a declarat că plănuiește, de asemenea, să se aventureze pe noi piețe în acest an, cu emisiuni de obligațiuni verzi și Samurai, pentru a-și diversifica baza de investitori.

viewscnt
Afla mai multe despre
obligatiuni dolari
ministerul finantelor