UniCredit: BNR va ridica miercuri dobânda la 2,5%. Până în iulie, aceasta va ajunge la 3%, după încă două majorări

UniCredit: BNR va ridica miercuri dobânda la 2,5%. Până în iulie, aceasta va ajunge la 3%, după încă două majorări
Oana Osman
Oana Osman
scris 2 apr 2018

Principalul eveniment al acestei săptămâni va fi ședința de politică monetară a Băncii Naționale a României, de miercuri, 4 aprilie,unde este de așteptat a treia majorare cu 0,25 pp a dobânzii cheie, la 2,5%, arată analiștii UniCredit Bank, în condițiile în care inflația avansează rapid și riscurile de creștere în continuare persistă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Până în iulie, dobânda cheie va fi majorată cu 0,75 pp față de nivelul actual, până la 3%, pentru a atenua anticipațiile inflaționiste, apreciază UniCredit. Majorarea de săptămâna aceasta, cu 0,25 pp, va fi urmată, astfel, de încă două creșteri similare, la ședințele de politică monetară din 7 mai și 4 iulie.

Analiștii UniCredit se așteaptă ca excesul de lichiditate să persiste pe piața interbancară, menținând ratele ROBOR (pe termene de până la 6 luni) sub rata dobânzii de politică monetară.

Presiuni și pe curs

Anticipează, de asemenea, că deficitul de cont curent va depăși 4% din PIB anul acesta, punând presiune suplimentară pe leu și ducând cursul de schimb către limita superioară a actualului interval de tranzacționare de 4,60-4.70 lei/euro.

Leul va fi susținut, însă, de o nouă majorare a dobânzii de către banca centrală și, deși presiunile vor fi în sensul deprecierii, este de așteptat să se poată menține încă o vreme cursul în intervalul 4,65-4,66 lei/euro.

Presiunea recentă pe ratele ROBOR pe termen foarte scurt va continua, dar condițiile de lichiditate vor rămâne favorabile, prevenind creșteri abrupte. Ratele ROBOR la o lună și 3 luni se situează aproape de 1,68%, respectiv 2,08%, în creștere cu 8 puncte de bază, respectiv 3 punce de bază față de 23 martie.

Statul vrea să împrumute în aprilie 3,82 miliarde lei de la bănci, cu 12,5% sub nivelul din aceeași lună a anului trecut CITEȘTE ȘI Statul vrea să împrumute în aprilie 3,82 miliarde lei de la bănci, cu 12,5% sub nivelul din aceeași lună a anului trecut

Săptămâna trecută, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a explicat în Parlament, într-o dezbatere organizată de Comisia Economică a Senatului, situația inflației și a pliticii monetare. “Majoritatea punctelor atinse de acesta au fost în linie cu perspectiva noastră că relaxarea fiscală ambițioasă a determinat o creștere a deficitelor bugetare și de cont curent (din cauza creșterii importurilor), exercitând o presiune asupra creșterii prețurilor și în sensul deprecierii leului. Date fiind aceste dezechilibre generate la nivel local și în ciuda mediului extern favorabil, banca centrală a fost nevoită să se rupă de tendința regională și să majoreze dobânda cheie la începului lui 2018”, arată analiștii UniCredit.

viewscnt
Afla mai multe despre
dobanda
curs
inflatie
unicredit
bnr
dficit